Povodom izjave gradonačelnika Trebinja, Slavka Vučurevića, o odlasku kompanije "EFT" iz Trebinja, danas je Gradski odbor /GO/ NDP-a Trebinje izdao saopštenje za javnost.

ndp narodni demokratski pokret gradski odbor trebinje

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Iskreno smo zapanjeni izjavom gradonačelnika, Slavka Vučurevića, koja je upućena Vuku Hamoviću, odnosno firmi EFT-a. Ne samo zbog primitivizma, nekulture  i vulgarnosti kojom odiše svaka riječ, već i zbog nedostatka osjećaja za privredni ambijent i Grad Trebinje.

Ružno je nipodaštavati četiri radnika koja su radila u privredi i zarađivali, punili opštinski budžet, a time i kasu iz koje se vrše isplate budžetskim korisnicima (i njegova i plate njegovih drugara).

Ružno je nipodaštavati promet novca koji je prošao u zadnjih pet godina preko poslovnih banaka i koji iznosi oko 400 miliona KM. Tim i sličnim transakcijama se, između ostalog, omogućuje opstanak i rad radnika banaka. Možda je ovaj iznos za gradonačelnika simboličan, ali neka pogleda promet u Administrativnoj službi Grada.

Ružno je nipodaštavati iznos poreza na ostvarenu dobit koju je ovo preduzeće ostvarivalo i uplaćivalo u gradsku kasu. Taj porez se kretao od 32.000 KM do 210.000 KM na dobit, koja je ostvarena 2013. godine.

Ružno je nipodaštavati taksu na isticanje firme, koja je iznosila 5.000 KM ranijih godina i koja je bila sigurna stavka u budžetu Grada. Povećavanjem takse na iznos od 50.000 KM,  vrabac koji je bio  u ruci pretvorio se u goluba na grani. Budžet je manji za ovaj iznos u odnosu na prethodnu godinu.

Ružno je nipodaštavati poslovne ljude iz oblasti energetike i ostalih privrednih grana, koji su dolazili, noćevali, razgledali, kupovali i prenosili imidž Trebinja u druge krajeve.

Sramotno je bagatelisati ove direktne finansijske koristi koje je EFT-a ostvarivala u Trebinju i koje se, kako vidimo, mogu i finansijski iskazati. Vjerovatno Grad Trebinje ima viška para kada sa radošću pušta  iz Trebinja  firme koje Gradu donose mjerljivu korist. Vjerovatno je to onaj  POVOLJNI PRIVREDNI AMBIJENT, koji će privući nove investitore i koje će EFT-a ubuduće plasirati poslovnim saradnicima.

I na kraju, prije nego što se kletva pusti, treba dobro razmisliti da se ne bi vratila nazad.