Sinoćnu ugodnu noć i veoma vedro nebo članovi Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/ iskoristili su za astronomsko posmatranje u trebinjskom naselju Gorica.

posmatranje nebeskih tijela u gorici trebinje

Posmatranje je organizovano za učenike Osnovne škole ''Sv. Vasilije Ostroški'', a tokom skoro dvočasovnog programa, 80-ak učenika, nastavnika i građana imalo je priliku baciti pogled kroz dva teleskopa na zvijezdana jata, magline i planetu Jupiter. U blizini planete uočena su četiri sjajna satelita, a poseban utisak na posmatrače ostavili su Jupiterovi tamni atmosferski pojasevi i polarna područja.

Inače, u protekle četiri i po godine od svog osnivanja, TAU je organizovalo oko 35 javnih posmatranja u Trebinju, Bileći i Ljubinju, kojima su prisustvovale hiljade građana i time im pružilo jedinstvenu priliku da teleskopima pogledaju nebeska tijela, te da se upoznaju sa astronomijom, popularnom naukom u razvijenim državama, a kod nas slabo zastupljenoj.

posmatranje nebeskih tijela u gorici trebinje

Važno je istaći i da je TAU jedino astronomsko udruženje ili naučna institucija u Republici Srpskoj koja građanima priređuje ovakvu mogućnost.

posmatranje nebeskih tijela u gorici trebinje