Učenici VI-3 razreda osnovne škole ''Sv. Vasilije Ostroški'' u trebinjskom naselju Gorica za svoj takmičarski rad u okviru projekta ''Ja građanin'' iz nastavnog predmeta ''Demokratija i ljudska prava'', izabrali su temu ''Trebinjska astronomska opservatorija'' sa kojim su osvojili prvo mjesto u svojoj školi i plasirali se na takmičenje gradskih osnovnih škola.

ucenici takmicenje demokratija astronomska opservatorija trebinje

U četiri ekipe u određenom vremenskom periodu učenici trebaju predstaviti projekat sa isticanjem svih prednosti, mogućnosti sadržaja i kvaliteta kojima bi grad Trebinje bio obogaćen izgradnjom Astronomske opservatorije.

Na poziv nastavnika istorije Đorđa Loza, koji je i mentor tima učenika, članovi Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/ Dobroslav Slijepčević i Miro Ilić održali su predavanje o projektu opservatorije i astronomiji uopšte, a u svrhu da stručnim informacijama za naredni nivo takmičenja, pomognu učenicima da povećaju kvalitetu njihovog projekta, tj. unapređenja portfolija /plakata/ kojim učenici svoj projekat predstavljaju uz bogatiju verbalnu prezentaciju.

Takođe je dogovoreno skoro astronomsko posmatranje za učenike da i praktično nadopune svoje, možemo slobodno reći, dobro poznavanje astronomije usprkos veoma slaboj zastupljenosti ove drevne, a i moderne nauke u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Članovi TAU vjeruju da su učenici i njihov mentor-nastavnik veoma kvalitetno pripremili projekat koji ima velike šanse za plasman na regionalno i republičko takmičenje, čime bi ovi marljivi učenici bili u prilici široj zajednici promovisati izgradnju Astronomske opservatorije u Trebinju.