Portal Gazeteexpress piše da su UN sakrile izvještaj šefa misije za prostorni program UN, po kom je NATO na Kosovu 1999. bacio 10 tona osiromašenog uranijuma.

nato bombardovanje uranijom kosova i metohije

U izvještaju Bakari Kante navodi se da se bombardovanje desilo u vrijeme sjetve, a osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je rezultiralo posljedicama u cijelom lancu ishrane. Kao posljedica toga buduće generacije su izložene povećanju broja oboljelih od raka, leukemije, abortusa, deformacija novorođenih beba, navodi "Ekspress".

Izvještaj šefa misije za prostorni program UN Bakari Kante 1999. godine o užasnih posljedicama bombardovanja Srbije nije nikada javno objavljen.
Dijelovi tog izvještaja su ipak dospjeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu Parsonu.

On je uspio da dobije izvještaj Kantea preko njegovih izvora i da ga objavi u junu 1999. godine u švajcarskom dnevniku "Le Kurijer", sa naslovom "Alarmantni skriveni izvještaj o posljedicama bombardovanja Jugoslavije", navodi dalje list "Ekspress".

U tekstu se navodi i da su izvještaji o posljedicama upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom po zdravlje ljudi na Balkanu bili kritikovani i na kraju promjenjeni u kancelarijama UN, prenosi dalje agencija Kosovapress.

Izvještaj je, međutim, bio kategoričan u ocijeni da će buduće generacije koje će živjeti u tim mjestima gdje su bačene bombe oboljevati od raka, leukemije, i da će deformiteti novorođenih beba porasti.

Izvještaj Kantea kaže i da je zbog bombardovanja "priroda u Jugoslaviji konatminirana opasnim substancama, među kojima je najopasniji PCB, izuzetno kancerogen i odgovoran za imunološka obolenja". Izvještaj navodi da je jedan litar PCB dovoljan da kontaminira jednu milijardu galona vode, prenosi "Ekspress".

Robert Parson je rekao da jedan direktno informisan izvor njemu rekao u julu 1999. godine da je grupa naučnika Švajcaraca došla do još dramatičnijeg zaključka oko efekata osiromašenog uranijuma na Balkanu, nego što je bilo dato u zabranjenom izvještaju Bakari Kantea.

"Njihovo istraživanje bilo je deo aktivnosti diplomatske grupe FOCUS, sačinjene od Švajcarske, Austrije, Rusije i Grčke. Pošto je Švajacarska platila sve troškove ostali članovi trebalo je da ćute", kazao je Parsons.

Samo nakon velikog javnog pritiska Amerikanci su prihvatili da je municija bila punjena sa "prljavim" uranijumom koji je najopasniji za ljude i ambient, zaključuje "Express".