Trebinje: Prije tačno 40 godina zabilježeno prvo posmatranje komete

Autor: Miro Ilić/TAU Foto: NASA
TREBINJELIVE 21. 01. 2014. - 20:53h

Listajući stare brojeve časopisa ’’Astro amater’’ kojeg je u skromnom tiražu od 1974. do 1976. godine izdavalo Akademsko astronomsko društvo iz Sarajeva, pri kojem je tada bilo sjedište Centra astronoma amatera Jugoslavije, u broju 3. (maj-jun 1974.), u rubrici ’’Izvještaji o Kohoutekovoj kometi’’, nalazi se kratki članak o posmatranjima koja je iz Sarajeva i Trebinja, na današnji dan prije 40 godina vršio astronom amater, inženjer Branimir Mück.

kometa kohoutek

Ovo je vjerovatno bilo prvo posmatranje neke komete iz Trebinja objavljeno u domaćoj štampi. A tekst objavljen 1974. godine, u originalu, autora Branimira Mücka, prenosimo u cjelosti.

– ’’Tokom mjeseca januara 1974. godine vršio sam u više navrata osmatranje Kohoutekove komete svojim dvogledom 10×50. U Sarajevu sam kometu posmatrao sa ceste na zapadnim padinama Trebevića, a jednom iz Trebinja i Jazine pokraj njega. Kometu sam pronašao prema uputama datim u našem i zagrebačkom časopisu, a isto tako pratio i njeno kretanje, na dane 9. 12. 15. 31. januara i 1. februara iz Sarajeva, a 21. i 22. januara iz Trebinja. Tokom svih posmatranja osim 31. januara kada je Mjesec smetao i 1. februara kada sam konstatirao da se kometa već slabo vidi sa mojim durbinom, uz kometu sam nazirao i slabi rep. Svakako da je moje posmatranje bilo najbolje pod čistim i vedrim nebom u Hercegovini. Moj prijatelj, profesor Dragan Anđelić, obavijestio me je da su oni tamo promatrali kometu  i prvih dana januara zahvaljujući svojim odličnim atmosferskim prilikama, i prostim okom’’, zapisao je tada inženjer Mück.

Inače, kometu Kohoutek otkrio je češki astronom Luboš Kohoutek sa Hamburg opservatorije u martu 1973. godine. Očekivalo se i kroz svjetske medije najavljivana je kao ’’Najsjajnija kometa 20-og vijeka’’. Zbog djelimične fragmentacije kometa je iznevjerila očekivanja. Nije dosegla predviđeni veliki sjaj ali se mogla uočiti golim okom što su i Trebinjci tada dokazali. Ipak, ovo je bila prva kometa posmatrana i snimljena (fotografija) iz kosmičkih brodova sa ljudskom posadom, ’’Sojuz 13’’ i ’’Skajlab 4’’. A kometa Kohoutek je inspirisala mnoge muzičare i umjetnike među kojima i Njemačku avant-garde muzičku grupu ’’Kraftwerk’’ da na svom albumu ’’Autobahn’’ sa kraja 1973. godine stave uvodni singl „Kohoutek-Kometenmelodie“.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja