U januaru počinju radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže

Autor: Ratomir Mijanović Foto: Ratomir Mijanović
TREBINJELIVE 24. 12. 2013. - 13:15h

U prostorijama Gradske administracije danas su predstavnici grada Trebinja, Ministarstva finansija u Vladi RS i Preduzeća „Radis“ iz Istočnog Sarajeva potpisali Ugovor o izvođenju radova za vodosnabdijevanje Trebinja i rekonstrukciju vodovodne mreže.

ugovor vodosnabdijevanje trebinje

„Okončavanjem procedure o izboru izvođača završili smo posao oko pristupa sredstvima Evropske investicione banke, a sve sa ciljem rješavanje dugogodišnjeg problema u vezi sa vodosnabdijevanjem grada“, rekao je danas gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Kako se moglo danas čuti vrijednost radova prve faze iznosi 2 miliona i 57 hiljada KM, a rok za izvođenje radova je osam mjeseci. Prema riječima Slavka Vučurevića Trebinje je jedna od opština koja se posljednja uključila u program, a uspjela je da svojim angažmanom obezbijedi povoljne uslove za rad. Nakon ovog slijedi realizacija i drugog dijela poslova čime bi bile otklonjene manjkavosti oko vodosnabdijevanja Trebinja. „Završetkom ovih poslova Trebinje će biti jedan od rijetkih gradova u BiH koji ima najregularniju vodovodnu mrežu“, rekao je Vučurević.

Željko Dragić, predstavnik ministarstva finansija ističe da je kompletna vrijednost projekta rješavanja problema vodosnabdijevanja i kanalizacije na nivou BiH oko 100 miliona evra sa izuzetno povoljnim kreditnim uslovima. „Rok otplate kredita je 25 godina sa grejs periodom od 7 godina i povlačenjem prve tranšpe od 4 miliona KM. Kamatna stopa je iznosila jedan i po odsto što je veoma povoljno“, rekao je Dragić.

„Već danas preuzećemo tehničku dokumentaciju, a radovi će početi krajem januara. Povećanje kapaciteta i sanacija rezervora u Kršu kao i izgradnja dijela cjevovoda u dužini od oko 2 kilometra predviđeni su u prvoj fazi i vjerujem da ćemo ispoštovati predviđene rokove“, rekao je predstavnik preduzeća „Radis“ Igor Dragutinović.

Do 2015. godine, kada bi trebalo da budu realizirane druga i treća faza projekta, vodovodni sistem bi dobio još dva rezervoara. Bile bi urađene i sanacije postojećih cjevovoda i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uz ugrađivanje modernog sistema za monitoring, koji bi značajno trebao smanjiti gubitke na mreži .

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja