O aktuelnoj političkoj situaciji u Trebinju, odnosima na relaciji Trebinje – Banjaluka, koaliciji sa 'PDP'-om i 'SDS'-om, mogućim dogovorom sa 'SNSD'-om, o gradskom menadžeru, govorio je u intervjuu za ’TrebinjeLive’ predsjednik  Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Trebinje Slobodan Šaraba. ndp slobodan saraba intervju

Gospodine Šaraba, trenutna politička scena u Trebinju dovela je ‘NDP’ u opoziciju. Koji su razlozi tome?

-          Osnovni razlog zašto se 'NDP' u ovome trenutku nalazi u ‘poziciji’ u kojoj nije dio skupštinske većine je činjenica da mi sa gradonačelnikom već deset mjeseci nismo uspjeli da nađemo zajednički jezik po brojnim pitanjima. Jedno od njih je i regulisanje našeg zajedničkog koalicionog sporazuma i ispunjavanje obaveza iz njega. Drugo je nacrt rebalanska budžeta i veoma loša ekonomska situacija u Trebinju. Treće je neispunjavanje brojnih predizbornih obećanja. Dakle, jedan širok dijapazon pitanja i problema koji se nažalost nisu rješavali u Trebinju. 'NDP' je iskreno želio da učestvuje u promjenama u Trebinju i zato smo i pristupili vladajućoj koaliciji poslije završetka lokalnih izbora jer mi nismo prije izbora bili dio te koalicije i svima je poznato da smo podržavali drugog, odnosno trećeg kandidata za gradonačelnika. Međutim, jer nismo mogli da nađemo odgovor na brojna pitanja koja su se postavljala, pošto nismo uspjeli da realizujemo koalicione obaveze, pošto je stanje u Trebinju postalo jako loše, pošto Gradska administracija ne preduzima mjere da se stanje poboljša i koliko toliko popravi, mi smo se odlučili na ovaj korak, svjesni da u ovom trenutku podržavati gospodina Slavka Vučurevića vodi Trebinje u jako lošu i tešku situaciju, i mi ne želimo da učestvujemo u toj političkoj priči sa gradonačelnikom. Kakav je Vaš  pogled na sadašnje odnose Trebinja i Banjaluke?

-          Činjenica je da se Trebinje i geografski i politički nalazi daleko od Banjaluke. Trebinje je u ovom trenutku periferija i što se tiče političkih odnosa, a ovo geografski hvala Bogu daleko smo. Politički odnos dva grada je, i pored toga što je u Banjaluci jedna politička opcija, a u Trebinju druga, trebao da bude na nekim drugim odnosima, nego na kojima se sada nalazi. Gradonačelnik je u zadnjih sedam-osam mjeseci proizveo niz sukoba ovdje u Trebinju što se odrazilo i na naš odnos prema Banjaluci. Proizveo je sukob sa ‘Hidroelektranama na Trebišnjici’, sa vladikom, ‘Elektroprivredom RS’, sa Vladom što je direktno posljedica loših odnosa dva grada, zatim i sa predsjednikom, tako da gotovo nema institucije u Republici Srpskoj sa kojom gradonačelnik nije proizveo sukob. Konkretno, odnosi su jako loši, bez obzira što su na vlasti različite opcije, treba uraditi sve da se ti odnosi poboljšaju i da ti odnosi postanu profesionalni i korektni , a ne nikako da ne  postoji apsolutno nikakvog odnosa i bilo kakvog kontakta, pa makar telefonskog. Kako Vi i 'NDP' vidite smjernice mogućeg boljeg, ali održivog, razvoja Trebinja?

-          Smjernice mogućeg, boljeg i održivog razvoja u Trebinju leže u dogovoru  svih političkih partija. Mi, iako se razlikujemo i imamo različite poglede na brojna pitanja i brojna rješenja, moramo da se dogovorimo oko minimuma. A minimum je da se stvari u ovom gradu pokreću unaprijed, a ne nikako da stoje. Jedna od tih stvari zbog koje smo mi u takvoj situaciji je i sadašnji rebalans budžeta. Neprihvatljivo je da se u rebalansu funkcionerske plate povećaju gotovo 50 odsto, nematerijalni troškovi 300-400 odsto, troškovi na pojedinim pozicijama vezanim za pojedina odjeljenja u Skupštini grada znatno povećaju, a da za to nema nikakvog obrazloženja. I naravno, neprihvatljivo je da se u ovome gradu ne sjeda i razgovara o brojnim pitanjima koja stoje otvorena. Jedna od tih pitanja su mogući proizvodni kapaciteti. Mi od gradonačelnika poslije izbora nismo nijednom čuli iskrenu informaciju šta se dešava sa ‘Bemom’,  gradskom istočnom obilaznicom. Mi jednostavno u gradu Trebinju slušamo priču jednog čovjeka, a nemamo politički dogovor više političkih subjekata. Dakle, mogući pravci i smjernice boljeg i održivog razvoja Trebinja vidim u dogovoru svih političkih stranaka, a ne nikako u apsolutnoj vlasti samo jednog čovjeka kakva je sada u Trebinju.

Da li je Vaš dojučerašnji partijski kolega Neđo Ćebedžija prodao 'NDP' za funkciju zamjenika gradonačelnika u ovim biti ili ne biti trenucima za Grad, s tim da je jasno da je njegova plata zamjenika gradonačelnika minimalno dva puta veća od profesorske?

-          Gospodin Ćebedžija ja napustio 'NDP', podnio je ostavku na članstvo. Bio je potpredsjednik 'NDP'-a i član Glavnog odbora. Iz Vašeg pitanja može se i potvrditi da je to tako. On u ovome trenutku nije član 'NDP'-a i to je konstatovano i na sjednici Izvršnog odbora. Kojim će putem on politički ići to je njegovo lično pitanje. U svakom slučaju, mi se u ovom trenutku okrećemo budućnosti, a gospodin Ćebedžija je prošlost i to smo već ostavili iza nas. Zbog čega je 'NDP' tražio da Gradsku administraciju napusti gradski menadžer Radoslav Ivanković?

-          Gospodin Bubalo je na prethodnoj sjednici podnio zaključak i tražio od gradonačelnika da razriješi gospodina Ivankovića sa mjesta menadžera Gradske administracije, a razlog je jednostavan i svima poznat. Naime, gospodin Ivanković je napravio krivično djelo i priznao ga, isto je dokumentovano i vodi se postupak. Mislim da čovjek koji je uradio tako nešto nije dostojan da bude menadžer Grada Trebinja, i zato je naš prijedlog bio potpuno jasan i potpuno otvoren. Mi i sada smatramo, i smatraćemo i ubuduće, da na mjesto Radoslava Ivankovića treba da dođe neko drugi. Ovome gradu treba menadžer, ali nikako čovjek moralnih kvaliteta kakve su Ivankovićeve jer  u ovome trenutko, nakon toga što je učinio, on po našem mišljenu ne može da sjedi na tom mjestu. Da li će biti saradnje 'NDP'-a i 'SNSD'-a u lokalnoj Skupštini?

-          Gospodin Čavić je iznio mišljenje Izvršnog odbora, a mi u Trebinju smo uvijek autonomno razmišljali. Mi imamo apsolutno pravo da razmišljamo i drugačije, kao što je to bio slučaj u prošlosti po pitanju kandidata za gradonačelnika. U ovome trenutku mi još na sjednici Gradskog odbora nismo razmatrali to pitanje, ali ćemo u svakom slučaju uvažiti mišljenje većine članova odbora i poštovati odluku Gradskog odbora kakva bude donijeta. Kako vidite Trebinje za godinu dana, politički i ekonomski?

-       Za sljedeću godinu dana, ukoliko ostane gradonačelnik /Slavko Vučurević/ na vlasti, Trebinje vidim sa još većim problemima, kao grad sa još većim dubiozama u ekonomskom smislu, kao grad koji neće riješiti nijedno od gorućih pitanja i gorućih problema, i kao grad u kojem će se lošije živjeti. Ovo sve kažem nažalost, jer bi kao Trebinjac i čovjek koji voli grad, volio da Trebinje u narednu godinu dana bude grad u kojem će se otvoriti nekoliko stotina radnih mjesta, zaposliti mladi ljudi, politički razgovarati i dogovarati, a ne prijetiti i vršiti ucjene, i grad u kome će kvalitet života biti za neki procenat veći nego sada. Nažalost nema pokazatelja, nema bilo kakvih indicija, koje upućuju da će se desiti nešto drugačije, da će stanje biti bolje. Iskreno želim da se stvari promijene, ali bojim se da sa ovakvim gradonačelnikom stvari neće ići na bolje, nego, nažalost, na gore. U ovome trenutku, što se tiče Trebinja, ne vidim bilo kakvih optimističkih dešavanja i želim da se stvari promijene na bolje, ali čini mi se da način na koji vlada Vučurević ne budi neki optimizam i neće dovesti do boljitka.