Danas je na Škveru povodom 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novi, zvanično otkriven spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću koji je 1382. godine udario temelje grada pod Orjenom.

spomenik kralju tvrtku I kotromanicu herceg novi

Kao što ovaj grad poštuje, između ostalih, Svetog Savu i Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, od danas pokazuje da ovo vrijeme podrazumijeva i traži smirenije i prikladnije poštovanje kralja Tvrtka I Kotromanića. Njegov spomenik, rad vajara Dragoljuba–Dragana Dimitrijevića, svojom veličinom i svojim pogledom u bronzi preobražava prolaznika kao što pjesnik preobražava svijet, i od danas postaje zaštitni znak “Hercega među gradovima”.

Mjesna muzika "Đenović", zatim igrokaz gdje je kralja Tvrtka glumio Dejan Đonović a kraljicu majku Jelenu Lidija Petrone, sa ostalim glumcima Hercegnovskog pozorišta i grupom “Zlatni vez”, vratili su prisutne 63 decenije unazad.

Zlatnu vrpcu i kraj jedne decenijske ideje ozvanačio je gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić. "Spomenik osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću postavljen je kao simbol ljubavi, osvita i sumraka, susreta dirljive prošlosti i surove sadašnjosti, granici kraja i beskraja i dokaz da prave stvari nemaju alternativu. Želimo da ovaj spomenik bude i ostane sinonim sudbine našeg grada, osjećanja čovjeka da je uvijek kod kuće, među svojima, sinonim sigurne luke pripadnosti i podrške mjesta gdje svako uvijek može naći svoj dom", rekao je gradonačelnik Mandić i dodao da je spomenik postavljen na mjestu koje ima posebnu simboliku. "Na ulazu u grad sa mora, na izlazu iz zaliva u svijet, na mjestu sa kojeg se hvata ili sa kojeg puca pogled u budućnost. Tvrtkova vizija je pripala istoriji i onom dijelu istorije koji živi u nama, i samo nama, a ne svijetu oko nas", napomenuo je Mandić.

spomenik kralju tvrtku I kotromanicu herceg novi

On je dodao da spomenik otvara u čast i dar gradu, zavičaju, Hercegu među gradovima koga će ovaj spomenik opčiniti šarmom i pomoći mu da odgonetne tajnu šifru dobrovoljnog zatočeništva u njemu.

Pored velikog broja građana otkrivanju spomenika prisustvovali su i brojni gosti koji su u više navrata pozdravljali govor gradonačelnika Dejana Mandića.

Podsjećamo, spomenik osnivaču grada izliven je u bronzi, visok 5,6 metara i težak oko 1.200 kilograma. Rađen je u livnici "Ujević" u Zagrebu, a izrada je koštala oko 55.000 evra.