Gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, primio je juče projektni tim za Projekat Unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), na čelu sa direktorom projekta – Mark Mekordom, zamjenicom direktora – Alemdinom Šuvalijom i šefom javnog sektora – Vojislavom Ivanovićem.

usaid

Projekat unapređenja lokalnog razvoja ima za cilj da pruži podršku lokalnim zajednicama u ostvarivanju ekonomskog rasta i razvojnih ciljeva, kroz stimulaciju stranih investicija i poboljšanje kvaliteta usluga, te kroz efikasnije korištenje ekonomskih resursa. Projekat sa kojim se gradonačelnik već ranije upoznao, a juče i obavio razgovor o partnerskom učešću, finansira Američka agencija za međunarodni razvoj i saradnju (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Pomenuti tim je juče detaljnije predstavio aktivnosti projekta kojima će biti obuhvaćene odabrane partnerske lokalne zajednice, odnosno sa kojima će se na projektu aktivno sarađivati u narednih pet godina i sa kojima će kreirati praktičan model ekonomskog razvoja, kasnije primjenjljivog na sve lokalne zajednice u državi.

Kroz promovisanje prednosti modela javno-privatnog partnerstva u ciljanim sektorima, angažman ključnih partnera i unapređenje javnog sektora i poslovnog okruženja, projektom će se omogućiti ekonomska stabilizacija lokalnih zajednica, kao i njihov razvoj.

Kao ključna stavka, pored samog ekonomskog rasta, projekat razvoja će obezbijediti poboljšanje tržišta rada, odnosno omogućiti kreiranje radnih mjesta kroz održive rezultate projektnih aktivnosti, kao npr. kroz promociju direktnih ulaganja i direktnu podršku konkurentnim lancima koji imaju moć da generišu nova radna mjesta.

Nakon jučerašnjeg sastanka, gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, je ocijenio da je saradnja na ovom projektu izuzetna prilika za Grad Trebinje da uz pomoć pomenutih inostranih agencija kreira povoljnu podlogu ekonomskog razvoja i poboljša tržište rada, prvenstveno zbog samog aktivnog koncepta projekta kojim se direktno utiče i poboljšava ekonomska situacija lokalnih zajednica.