Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina" predstaviće slike i skulpture iz svog umjetničkog fundusa na izložbi, koja će u galeriji u Nevesinju biti otvorena u subotu, 12. oktobra.

Art simpozijum Jahorina

"Likovnoj publici u Nevesinju predstavićemo oko 30 eksponata, ulja na platnu i skulptura u drvetu, kamenu i terakoti", izjavio je danas Srni osnivač i umjetnički rukovodilac "Art simpozijum Jahorina" Lazo Savić.

Prema njegovim riječima, na izložbi će biti zastupljene skulpture vajara Đorđa Arnauta, Ljubomira Denkovića, Đorđija Crnčevića, Đule Hadika, a od slikara djela pokojnog Milorada Đorovića, Vadima Sokolova, Mirjane Krstevske, Ane Harmuš, Aleksandra Pribićevića, Pala Dečova, Alekseja Jakušenka, Kazunorija Širaišija i drugih autora.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice. Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije i Hrvatske, a njihova djela predstavljena su na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.