U prostorijama Doma penzionera u Trebinju sinoć je prigodnom svečanosti obilježen početak rada sedme po redu Međunarodne likovne kolonije Lastva – Trebinje.

kolonija lastva trebinje

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Trebinja dr Dobroslav Ćuk je istakao da je ova kulturna manifestacija postala prepoznatljiva široj likovnoj i kulturnoj javnosti, te da je, uz Dučićeve večeri poezije, Festival festiva, Dane Malih stvari i druge, jedan od temeljnih programa Trebinjskih ljetnih svečanosti.

„Grad Trebinje podržava ovu kulturnu manifestaciju koja na najljepši način promoviše naš grad kao civilizovanu i kulturnu sredinu jer ona je promotivna za naš grad“, rekao je dr Ćuk prilikom otvaranju ovogodišnjeg saziva Likovne kolonije Lastva – Trebinje.
Radmila Lizdek, akademski slikar iz Trebinja, pokretač likovne kolonije, uputila je zahvalnost svima koji su svih sedam godina podržavali ovu manifestaciju.

kolonija lastva trebinje

Prisutne umjetnike i goste u ime Društva prijatelja Rusije iz Trebinje, pozdravio je njegov predsjednik đakon Vladimir Vukanović ističući da umjetnost treba da bude most između dva bratska naroda.
Na ovogodišnjem sazivu Međunarodne likovne kolonije Lastva – Trebinje učestvuje 14 likovnih stvaralaca. Najviše, njih osam, stiglo je iz Rusije, a ostali su iz Srbije i Crne Gore.
Inače, likovna kolonija radiće do 13. avgusta, nakon čega će tog dana u večernjim časovima, u Dučićevoj ulici, biti priređena izložba radova nastalih na koloniji.

Kako je istakla Radmila Lizdek, radovi sa ove izložbe ostaju u fundusu Kolonije.
Da su likovni umjetnici humani kazuje činjenica da će učesnici ovogodišnje Kolonije u okviru završne izložbe organizovati i prodajnu izložbu jednog broja svojih radova, a sredstva prikupljerna ovim putem namjenjena su za liječenje mladog Trebinjca Miljana Šapurića. Opština Trebinje