Međunarodna umjetnička kolonija „Lastva-Trebinje“ okupila je i ovog avgusta domaće i inostrane akademske slikare, koji u starom i dobro poznatom ambijentu, u holu trebinjskog Doma penzionera, cijelu sedmicu vrijedno rade, sa željom da u Dučićevom gradu ostave svoj umjetnički pečat.

kolonija lastva

Pod budnim okom osnivača ove kolonije, slikarke Radmile Lizdek, koja vodi računa da im sve bude potaman, počeli su da stvaraju slikari svih generacija.

„Još kad smo ‘sletjeli’ u svečano svijetlima obojeno Trebinje, znao sam da će pred nama biti uspješni dani. Svaki, ama baš svaki detalj ovog lijepog grada nudi inspiraciju, nudi motiv umjetnicima da se kreativno izražavaju. Gustina i bistrina vazduha, miris mediterana koji je prisutan u svakom detalju, u meni rađaju osjećaj neopisive radosti. Znate šta, već ujutru ću obaviti kupanje u bistroj Trebišnjici“, kaže nam profesor Slobodan Roksandić, koji je je magistrirao na odsjeku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
Danas radi kao redovni profesor, a bio je i dekan Fakulteta likovne umetnosti u Beogradu.
Slične impresije viđenim u Trebinju nose i drugi učesnici kolonije, a nadaju se – da će njima podtsknuti, i umjetnost trijumfovati na bjelini platna.

„Moja prva ambicija je da ostavim svoj rad, svoj trag. Isprovocirana ambijentom, pejzažom, okolinom, a svega toga lijepoga ovdje ima. Sigurno ću uživati u radu. Ovdje je zarazno lijepa i podsticajna atmosfera“, kaže slikarka Dragana Stanarčević, učesnik kolonije.

Osnivač kolonije, akademska slikarka Radmila Lizdek istakla je da će slikari boraviti i stvarati u Domu penzionera sve do nedjelje, 10. avgusta, nakon čega će biti organizovana i izložba nastalih radova, kao i prošlog ljeta – na otvorenom, u Dučićevoj ulici u Trebinju.

„Iako smo imali mnogo neizvjesnosti da li će doći do kolonije, ipak smo uspjeli da organizujemo još jedno druženje. Trebinje će i nakon ove kolonije ostati bogatije za još dosta novih slika različitih tehnika i formata, koje, kao što je i očigledno, plijene svojom originalnošću i ljepotom, a o njihovom umjetničkom značaju da ne govorim“, kaže Lizdekova.

Radovi će ostati u fundusu Međunarodne umjetničke kolonije „Lastva-Trebinje“, a trebali bi da budu smješteni u Muzeju savremene umjetnosti, koji je planiran da se otvori još od prve godine kolonije, ali se do sada ova ideja još nije realizovala.