U Nevesinju su počeli završni radovi na objektu bolnice, jedne od najsavremenijih u Republici Srpskoj, za koje je pola miliona maraka obezbijedila "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/, potvrdio je danas Velibor Milivojević, predsjednik Upravnog odbora Dobrotvornog fonda "Mihajlo Labalo" iz Nevesinja.

Bolnica u Nevesinju

On je naveo da se trenutno rade fasada i krov, te da će, ukoliko se sve bude odvijalo planiranom dinamikom, radovi biti završeni za mjesec dana, a uporedo će se raditi i na uređenju enterijera.

"Po završetku radova Dobrotvorni fond će na trajno korištenje objekta predati Bolnici u Nevesinju", rekao je novinarima Milivojević, koji je i direktor Bolnice u ovoj opštini, te napomenuo da je većina medicinske opreme već nabavljena.

On je potvrdio da će nova bolnica biti stavljena u funkciju na proljeće, te da će pružati usluge ne samo pacijentima iz Hercegovine, već i iz Republike Srpske, BiH i šireg područja.

"Pacijentima iz Republike Srpske koji se budu liječili u ovoj zdravstvenoj ustanovi troškove će snositi Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, a s obzirom na to da će ovdje biti rađeni najzahtjevniji operativni zahvati, neće morati odlaziti u zdravstvene centre u susjedne republike", napominje Milivojević.

Član Upravnog odbora Fondacije i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija istakao je da je, zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, iznađen pravni modus da se izdvoje sredstva iz dijela dobiti "Elektroprivrede Srpske" prema Fondaciji, koja je i započela izgradnju objekta bolnice.

"Ova sredstva su dovoljna za kompletan završetak svih građevinskih radova, poslije čega slijedi tehnički prijem i stavljanje u funkciju ove zdravstvene ustanove, koja će biti jedan od najmodernijh u regionu", istakao je Tamindžija.

On je naglasio da je ovim činom istaknuta najveća zahvalnost velikom donatoru Mihajlu Labalu, jer je poslije njegove smrti 2007. godine bio sporan završetak ovog objekta.

Bolnica u Nevesinju, izgrađena na oko 3.600 metara kvadratnih, biće specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku.

Veliki doprinos radu nove bolnice daće i profesor Predrag Peško, eminentni hirurg iz Beograda, koji se značajno uključio u realizaciju projekta.

Peško je prilikom posjete Nevesinju prije nekoliko mjeseci izjavio da će to biti klinika, a ne odjeljenje ni bolnica, u kojoj će raditi najstručniji ljekari iz Beograda, naglašavajući da će oslonac biti hirurzi, te da će se za različite oblasti obrazovati i ovdašnji ljekari.

Gradnja bolnice u Nevesinju počela je prije dvanaest godina. Sredstva za ovaj projekat obezbijedila je Fondacija "Mihajlo Labalo", ali su nedostajala znatna sredstva da bi ova zdravstvena ustanova bila završena.

Veliki humanista Mihajlo Labalo, porijeklom iz sela Lukavac kod Nevesinja, proveo je radni vijek u Americi, ali je imao želju da pomogne svom rodnom kraju i za svog života prihvatio se velikog poduhvata - da isključivo vlastitim sredstvima finansira gradnju jednog od najmodernijih objekata ovakve vrste u Republici Srpskoj.