Popisna komisija grada Trebinja demantovala je izjavu lokalnog imama Huseina Hodžića da su za smrt Alije Šehovića u mjestu Župa kod Trebinja mogući krivci popisivač i instruktor koji su bili na tom terenu, te najavila krivičnu prijavu protiv onih koji su iznijeli neistine u ovom slučaju.

konkurs za popisivaca stanovnistva

U saopštenju Popisne komisije, koje je potpisala predsjednik Milka Butulija, navodi se da je Šehović bio čestit čovjek, ali da predstavnici Bošnjaka žele na osnovu njegove smrti da okaljaju obraz Trebinjaca.

Iz Popisne komisije podsjećaju da u Trebinju ima 160 popisivača i instruktora, od kojih su njih 95 odsto visokoobrazovani, zbog čega niko nema pravo da kaže da je riječ o nekvalifikovanim ljudima.

"Ako su istiniti komentari zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH Fadila Fatića, koji je pojedinim medijima izjavio da je očigledno da nije izvršena dobra obuka i da nisu birani adekvatni ljudi, on treba da zna da je obuku gradskih instruktora u Trebinju obavio entitetski instruktor, a obuku popisivača gradski instruktori", kažu u gradskoj Popisnoj komisiji.

Fatić ovom izjavom, ukoliko je ona istinita, blati obraz popisivača, instruktora i međunarodnih predstavnika, te na ovaj način želi da opstruiše popis na nivou države, ističu u gradskoj Popisnoj komisiji i dodaju da je to veoma tužno i sramotno.

U Popisnoj komisiji navode da je 1. oktobra u Trebinju boravio instruktor na nivou BiH, koji je u svom izvještaju imao pravo da navede da li su popisivači kvalitetno obučeni i da li provode popis pridržavajući se metodologije i Zakona o popisu stanovništva.

Na području Trebinja 2. i 3. oktobra boravile su i dvije međunarodne kontrole, koje su bile na terenu i koje su mogle ustanoviti da li su popisivači i instruktori kvalitetni ili ne.

Efendija Hodžić, koji je neformalni predstavnik bošnjačkih povratnika u Trebinje, između ostalog je izjavio da je smrt Alije Šehovića posljedica burne rasprave sa popisivačima, te predložio bojkot popisa.