Na području grada Trebinja sve je spremno za prvi poslijeratni popis stanovništva, na kome će biti raspoređeno 140 popisivača na terenu i 29 u rezervi ukoliko neko od popisivača odustane potvrđeno je danas Srni u Popisnoj komisiji grada Trebinje.

konkurs za popisivaca stanovnistva

U komisiji ističu da svi građani mogu očekivati da će im popisivač zakucati na vrata, te dodaje da za ovaj posao građanima nije potrebna nikakva posebna priprema, već samo da tačno odgovore na pitanja koja su navedena u obrascu.

Predsjednik Popisne komisije Milka Butulija kaže da je za popis u Trebinju primljeno 169 popisivača, 140 aktivnih i 29 lica predviđenih u slučaju odustajanja nekog od kandidata.

Instruktori su prethodnih dana dobili raspored popisnih krugova, kojih u Trebinju ima ukupno 235 u ruralnom i gradskom području, a popisivači- popisni materijal. Tokom popisa, radno vrijeme popisivačima i instruktorima biće od 9.00 do 21.00 čas.

Ukoliko prilikom prvog dolaska ne zateknu nikoga kod kuće, obaveza popisivača je da ostave obavještenje o ponovnom dolasku.

U popisnoj komisiji napominju da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavezan, a kazne u slučaju neodazivanja popisu kreću se od 100 do 10.000 KM. U slučaju nesavjesnog rada, iste sankcije snosiće popisivači i instruktori.