Trećeg dana popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini stižu brojne žalbe na nepravilnosti u procesu njegovog provođenja, dok je jutros zabeležen i jedan smrtni slučaj koji se dovodi u vezu sa popisom.

konkurs za popisivaca stanovnistva

U mestu Župa kod Trebinja jutros je pronađen mrtav Alija Šehović, koji se nakon penzionisanja u Nemačkoj, sa suprugom vratio u rodnu Župu.

Mrtvog su ga pronašli njegovi brat i snaha, a sumnja se da je smrt nastupila od posledica moždanog ili srčanog udara, koji je nastupio nedugo nakon burne rasprave sa popisivačima.

Naime, prema rečima imama Huseina Hodžića, popisivač Pavle Gobović, čovek iz susednog sela, navodno nije hteo da popiše članove porodice povratnika Alije Šehovića i njegovog brata Hajrudina.

Nakon brojnih intervencija, to je obavljeno u večernjim časovima. Iznervirani čovek je, međutim, jutros pronađen mrtav u svojoj kući, a popisivač i njegova instruktorka iz Bileće Nada Denda su poslednji koji su videli Šehovovića, piše agencija Anadolija.

Porodica, ali i povratnici u Trebinju veruju da je Šehović umro od posledica moždanog udara ili infarkta srca, i to zbog posledica stresa koji je pretrpeo prethodnog dana upravo zbog popisa.

"Popisivač je popisao Aliju, koji je kao penzioner stalno živeo u Trebinju, ali nije hteo da popiše njegovu suprugu i decu. Istovremeno, bilo je problema i sa popisivanjem njegovog brata Hajrudina i komšija. Ljudi su se iznervirali i protestovali su. Juče je ovde bila cela drama. Na kraju je popisivač Gobović sa svojom instruktorkom Nadom Denda došao ponovo u mesto Župa iza 19 časova. Popis je, očito, trajao do kasno u noć. Jutros Alija nije izlazio iz kuće. Njegov brat je provalio u kuću i pronašao ga mrtvog, bilo je krvi na sve strane. Iako se čak sumnjalo da se desilo ubistvo, to verovatno nije slučaj. Porodica, ipak, traži obdukciju. Čovek je najverovatnije umro od posledica moždanog ili srčanog udara, iako je bio zdrav i vitalan", rekao je Hodžić.

Na mesto događaja izašla je i Slobodanka Gaćinović, viši glavni okružni tužilac u Trebinju, koja je za Anadoliju rekla da je uviđaj u toku. Gaćinović je rekla da u ovom trenutku ne može reći šta je uzrok smrti i da li je reč o prirodnoj smrti.