Direktor Centra za socijalni rad Trebinje Mira Ćuk izjavila je da je inicijativa za njenu smjenu, koju je pokrenuo gradonačelnik Slavko Vučurević, politička osveta.

Mira Ćuk

Ćukova je rekla novinarima u Trebinju da je iznenađena ovom inicijativom, koja će biti razmatrana na sutrašnjoj sjednici gradskog parlamenta, s obzirom da nije naveden nijedan konkretan razlog njene smjene i ako se zna da je Centar za socijalni rad godinama unazad istican kao pozitivan primjer po svom radu i polsovanju što su, kako kaže, potvrđivale i brojne nagrade i priznanja.

"Poznato je da je ovaj centar jedna od najboljih ustanova socijalne zaštite ne samo u Republici Srpskoj, već i u cijeloj BiH. U svom dugogodošnjem upravljanju ovom organizacijom napravila sam velike pomake u svakom smislu", kaže Ćukova.

Ona je dodala da je i interna kontrola, koja je poslije promjene lokalne vlasti izvršila provjeru finansijskog poslovanja u ovoj ustanovi, utvrdila da nema nikakvih radnji koje nisu u skladu sa zakonom.

Ćukova je podsjetila da je u toku njenog mandata uspostavljena takva ustanova koja može da odgovori na sve složene i teške potrebe korisnika, da je održala sistem u najtežem vremenu i da je napravila niz inovacija i novih usluga u opštini.

"U funkciju je stavljen i Centar za djecu sa smetnjama u razvoju, Dnevni centar za stare, uvedena je pomoć u kući, a strateški je uređena socijalna zaštita na nivou opštine i Centra za socijalni rad, te uveden sistem kvaliteta", navela je Ćukova.

Ona je podsjetila da je u Centru za socijalni rad promijenjen Upravni odbor i da je i on usvojio izvještaj o šestomjesečnom poslovanju, kao i program rada za ovu godinu.

Ističući da joj mandat ističe tek za dvije godine, Ćukova je ponovila da odluku o smjenu može da tumači samo kao političku osvetu.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević tvrdi da pokretanje inicijative za smjenu Ćukove nije politička osveta, već da je to, kako kaže, normalna procedura sa kojom se i ona saglasila.

Vučurević kaže da nema nekih velikih primjedbi na njen rad, osim što dvije decenije obavlja funkciju direktora ove ustanove.

"Smatram da nakon toliko vremena dođe do zasićenja i da nešto treba promijeniti. Mi smo mišljenja da se to može uraditi", rekao je Vučurević, tvrdeći da skupštinska većina nije proihvatila izvještaj o radu Centra za prošlu godinu i da je bilo pritužbi od pojedinih radnika i korisnika Centra na njen rad.

U inicijativi za razrješenje direktora Centra za socijalni rad Trebinje navodi se da će se za vršioca dužnosti ove ustanove predložiti Mila Marić, koja od 2006. godine radi kao referent na izradi rješenja u Fondu PIO Republike Srpske, Filijala Trebinje.