Poslije neuspjelog pokušaja da se srpska vojska povuče dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije, presjecanja komunikacija i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj Vojsci, Vrhovna komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

krf srpska vojska pomen

Komemorativnim ceremonijama, povodom 97. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido, prisustvovaće premijer Ivica Dačić, visoka delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, gradonačelnik Krfa, ministar Jonske oblasti Grčke, kao i predstavnici više srpskih udruženja opredeljenih za wegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Poslije više od mjesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, Srpska vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone, odakle se povukla na Krf, na kojem je do aprila bilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj oko 5.000. Načelnik Vrhovne komande, general Petar Bojović na Krf je stigao među poslednjim ešalonima aprila 1916. godine.
Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije.

U pitanju je razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koje su, iscrpljene dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražile na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido, podsjeća se u saopštenju Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.