Izvanredno vedro nebo 14. septembra trebinjski astronomi su iskoristili za organizovanje javnog posmatranja sa šetališta kod bazena u naselju Bregovi.

posmatranje neba teleskopom trebinje

Tokom dana posmatranje je bilo najavljeno na lokalnom radiju i internet portalu TrebinjeLive, pa je ova mirna svježa noć, privukla preko stotinu zainteresovanih građana i djece manjeg uzrasta koji su tokom dvočasovnog posmatranja imali priliku baciti pogled kroz teleskope na nebeska tijela.

Glavni objekt posmatranja bio je blještavi Mjesec nisko na jugu u sazviježđu Strijelca. Zahvaljujući mirnoj atmosferi, na površini Mjeseca uočavali su se mnogobrojni krateri, planine i tamnija Mjesečeva mora. Prisutnim je pored informacija o veličini i porijeklu, objašnjeno zašto Mjesec mijenja faze i kako Mjesec utiče na planetu Zemlju. Visoko u sazviježđu Labuda, pažnju kroz okular teleskopa privukla je fina dvojna zvijezda Albireo.

Posmatranje je brzo proteklo uz razgovore o raznim astronomskim temama, pokazujući veliko interesovanje prisutnih za ovu najstariju i najljepšu nauku.

Inače, Trebinjsko astronomsko udruženje postoji već četiri godine, i jedino je u Republici Srpskoj koje organizuje javna posmatranja neba za građane. Prema riječima Mira Ilića, predsjednika TAU, Trebinje ima izvanrednu klimu za razvoj astronomije. On dodaje da gradu podno Leotar nedostaje savremena opservatorija za koju su urađeni svi predviđeni papiri i projekti, ali zbog manjka podrške lokalne i republičke vlasti taj jedinstveni projekat naučne, turističke, kulturne i obrazovne svrhe nije, nažalost, zaživio.