U okviru sportsko-kulturne i turističke manifestacije „Nevesinjska olimpijada 2013“ sinoć je u Domu kulture održano finale 16. takmičenja mladih guslara Republike Srpske.

guslari nevesinje 2013 pobjednici

Publici i tročlanom stručnom žiriju predstavilo se 10 mladih majstora na strunama iz pet guslarskih društava i to iz Nevesinja, Gacka, Bileće, Trebinja, i Pala.

Prema ocijeni stručnog žirija, čiji je predsjednik bio profesor muzike iz Nevesinja Aleksandar Stojanović, a članovi profesor muzike iz Trebinja Risto Vujanović i predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ iz Pala Đorđe Rističević, prvo mjesto je pripalo četrnaestogodišnjem Mateji Radoviću iz Pala, koji po drugi put uzastopno osvaja ovu nagradu. Drugo mjesto zauzeo je Miroslav Samardžić iz Nevesinja, a treće Nikola Daković iz Bileće. Nagradu publike osvojio je drugoplasirani Miroslav Samardžić, a ekipni pobjednik 16. takmičenja mladih guslara RS je Guslarsko društvo „Starina Novak“ iz Pala.

Nagrade pobjednicima ovogodišnjeg takmičenja mladih guslara RS uručili su sekretar Saveza guslara Republike Srpske Zoran Rabrenović, član Organizacionog odbora Nevesinjske olimpijade i savjetnik načelnika opštine Nevesinje Radovan Kravić i sekretar lokalnog Guslarskog društva „Nevesinjska puška“ Đorđo Čabrilo.

U revijalnom dijelu programa učestvovali su vrsni poznavaoci i poštovaoci guslarske tradicije, poznati nevesinjski guslar, pobjednik 20. takmičenja narodnih guslara RS Miloš Parović, pobjednik ranijih festivala Nevesinjac Miroslav Šiljegović i član guslarske sekcije Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće Dragan Daković, takođe, učesnik prestižnih guslarskih festivala.