Početak i sredinu avgusta pored ljetnih vrućina po danu obilježavaju i ''zvijezde padalice'', odnosno meteori po noći.

meteori zvijezde padalice

Istina, tokom svake noći ako smo dovoljno strpljivi i pažljivi vidjećemo bar nekoliko sjajnijih meteora. Ipak postoje periodi tokom godine kada je njihova učestalost pojavljivanja znatno veća pa se može uočiti i po nekoliko desetina ili čak i stotina meteora u samo jednoj noći. To se dešava kada u svojoj orbiti oko Sunca, planeta Zemlja presjeca staze kometa, odnosno prolazi kroz oblake međuplanetarne materije zaostale raspadom nekadašnjih kometa. Te čestice su u prosjeku veličine od zrnca pijeska do zrna kukuruza, pa znaju jako "prosvjetliti" nebom. Razlog tome je oslobađanje veće količine energije (jonizacije) zbog velike brzine kometne čestice (50-70km u sekundi) koja ulijeće u Zemljinu atmosferu. Samo izgaranje i jonizacija meteora dešava se na visinama od 40km do 80km.

Početkom i sredinom avgusta aktivno je nekoliko meteorskih potoka, a najpoznatiji i najsjaniji su Perseidi. Njihov prividni izvor je u sazviježđu Perseja koje se u večernjim časovima uzdiže iznad sjeveroistočnog horizonta. Meteorski potoci imena dobivaju po sazviježđu gdje im se nalazi izvor (radijant). Perseidi potiču od čestica komete Swift-Tuttle (orbitalni period 133 godine), a makismum aktivnosti je u noći sa 11. na 12. avgust. Zbog zakona nebeske mehanike, najviše se meteora vidi tokom ranih jutarnjih časova, dakle iza pola noći.

Noćas će Mjesec zaći iza 22 časa pa ako smo na nekom dovoljno mračnom mjestu sa što većom vidljivošću neba, ma u koji dio neba gledali, meteori će sami doletjeti. Povremeno se pojavi i neki ekstremno sjajni meteor, brzo proleti, bljesne i osvjetli noć. Takve ćete dugo pamtiti.