Takmičenje na 14. pojedinačnom Evropskom prvenstvu u šahu za dame, u „Metropolis Palasu“ u Beogradu, se zahuktava.

ana benderac sah

Trebinje i njegovi šahovski radnici imaju osobu za koju mogu navijati više nego za ostale umjetnice na 64 crno-bijela polja. To je ženski velemajstor Ana Benderać (36) koja je svoj život posvetila šahu.

Da se odluči za šah, što je inače tradicija porodice Benderać, a ne za košarku koju je uspješno igrala u ŽKK „Herceg Novi“ kod poznatog trenera Milana Dabovića, bilo je dosta razloga.

Ana Benderać se nalazi na 91 poziciji na prvenstvu Evrope sa rejtingom 2225. Na startu prvenstva je poražena od Pije Hranig iz Engleske i Stefanije Milutinović iz Srbije, dok je pobijedila Ruskinju Larisu Hropovu. Ona je jedna od 33 igračice koje predstavljaju Srbiju i zna da su svih 11 partija, koje će biti odigrane, bitne za ženski šah u Srbiji.

„Nisam ništa posebno mijenjala u pripremama. Radila sam najviše na taktici, središnjici i završnici partija. Ovakvi turniri su vrlo naporni, a posebno kada stignu završnice i kada se rješava pitanje pobjednika i odlučuje kome će pripasti medalje. Tada do izražaja dolazi trema, umor i drugi faktori koji utiču na rezultat partije ali i plasman na turniru“, istakla je Ana Benderać pred start prvenstva i dodala da će biti zadovoljna ako zauzme bilo koju poziciju bolju od startne. „Nadam se da ću odigrati najbolje što mogu i da ću zaraditi nekoliko rejtig poena“, rekla je ona.

Govoreći o ženskom šahu na prostorima bivše Jugoslavije, ona je istakla da je ova igra već duže vremena u krizi, te da zato nema značajnih rezultata na međunarodnoj sceni. „Nemamo priliku da odmjerimo snage sa najboljim svjetskim šahistinjama, a to je najviše iz razloga što nemamo finansijskih sredstava  i zbog toga organizujemo takmičenja slična ovim u Beogradu“, rekla je Benderać i napomenula da je nerealno očekivati da neko iz Srbije konkuriše za medalju.

„Teško je bilo šta prognozirati, ali na osnovu startne liste i rezultata iz prva tri kola očito da se dame iz Srbije ne ubrajaju u favorite. Prvih 14 mjesta direktno vode na Svjetsko prvenstvo ali taj cilj je gotovo nedostižan za nas iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije“, kaže Ana koja je bila i selektor reprezentacije Srbije za dame. Ona podsjeća na Evropsko prvenstvo iz 2006. godine kada je u turskom gradu Kušadasiju, u duelu sa Gruzijkom Nanom Džagnidze, imala poziciju za pobjedu ali zbog jeftine grške izgubila priliku da se bori za plasman za poziciju do 30 mjesta.

Poželimo ovoj djevojci, koja je proslavila trebinjski šah, da postigne dobar uspjeh i da svojoj bogatoj karijeri doda još jedan dobar rezultat.