Izgradnja regionalne sanitarne deponije na području Hercegovine je neizvjesna, jer je samo urađena studija za izbor lokacije, a dalji tok projekta zavisi od međuopštinskih dogovora, rekao je Srni stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Institutu za građevinarstvo "IG" iz Banjaluke Saša Dunović.

regionalna deponija hercegovine

On je istakao da je studija za izbor lokacije vrlo važan i komplesan dokument koji treba da usaglasi cijeli niz kriterijuma od političkih, socijalno-ekonomskih, pa i ekoloških, ali da je cijeli projekat u pripremnoj fazi dok se ne osnuje međuopštinsko preduzeće koje će upravljati svim poslovima.

Dunović je podsjetio da su u najužem izboru za gradnju regionalne sanitarne deponije i dalje tri lokacije, odnosno postojeća lokalna deponija Obodina kod Trebinja, Metiljave doline kod Gacka i Mirilovići na području opštine Bileća.

Kao pozitivne primjere regija koje su izgradile sanitarne kapacitete ili su u procesu gradnje, Dunović je naveo Bijeljinu, Banjaluku, Zvornik i Prijedor. "Ima regija koje uopšte nisu ni krenule sa tim procesom", naveo je Dunović.

U javnoj diskusiji povodom realizacije kampanje za podizanje javne svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom učestvovali su predstavnici lokalnih zajednica sa područja istočne Hercegovine.

Javnu diskusiju organizovali su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske sa konzorcijumom koji čine "Info 5" , "Vorl medija" i Institut za građevinarstvo "IG" iz Banjaluke.

Prošle godine je na sastanku načelnika istočnohercegovačkih opština zaključeno da je lokalitet Metiljave doline u opštini Gacko najpogdnije mjesto za izgradnju regionalne deponije istočne Hercegovine, koja bi trebalo da košta 10 miliona evra.

Tadašnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne okoline i predstavnici preduzeća IPZ "Uniprojekt Tera" iz Zageba koje je radilo studiju za izbor lokacije.

Tada je rečeno da je analiza pokazala da je lokalitet u Gacku najpodesniji kada se uzmu u obzir propisi Republike Srpske, prostorni plan, propisi EU, direktive o otpadu i slično.

Prema prethodno izvršenim istraživanjima, ukupan broj stanovnika u ovoj regiji procijenjen je na 86.385, a godišnja količina proizvedenog otpada iznosila je 24.151 tona