Ono što se pričalo danima i što su znali pojedinci prije dva dana je i zvanično potvđeno. Svjetski vaterpolo dobija strukovnu asocijaciju.

Andrija Prlainovic intervju

Na ideju Tonija Azeveda koji sada igra za Jug, a u saradnji sa svojim saigračima iz Juga i reprezentacije SAD, uskoro će doći do osnivanja Udruženje vaterpolista na svjetskom nivou. Među osnivačima su i dvojica srpskih internacionalaca koji su ponikli u Herceg Novom, a to su Andrija Prlainović nekada igrač Jadrana i Petar Trbojević koji je ponikao u Bokelju iz Baošića, a trenutno igra u španskom Sabadelju. Prvi put se Udruženje predstavilo saopštenjem prije dva dana. "Osnovano je sa namjerom da se što više zaštiti pravo vaterpolista i da se čuje njihov glas i van bazena. Kao jedan od prioritetnih zadataka Udruženja biće uspostavljanje međunarodnih standarda za način pregovora i sklapanja ugovora prilikom prelaska igrača iz kluba u klub", rekao je Prlainović za TrebinjeLive.

On je istakao da je ideja da se skupi što više članova i da to bude uz potencijalnu pomoć već iskusnih sportista. "Zajedno ćemo lakše uspostaviti bolju saradnju i afirmaciju međunarodnih federacija, zatim solidarnost vaterpolista širom svijeta, kao i saradnja sa najpoznatijim nacionalnim organizacijama. Pored ovoga značajna će biti i uloga napoznatijih vaterpolista koji će širiti ovu ideju".

Prlainović ističe da se nada da će se sa ovim Udruženjem neke stvari popraviti. "One negativne stvari za koje mi kao igrači znamo da ne valjaju mislim da ćemo ih i eliminisati", dodao je za TrebinjeLive Andrija Prlainović, čovjek sa kojim se ponosi Herceg Novi.

Nova organizacija naglašava da je neprofitna, nezavisna asocijacija i da poziva sve vaterpoliste, vaterpoliskinje, amatere, veterane, da joj se pridruže. Prva godišnja članarina je besplatna.

Među osnivačima su uz Tonija Azveda, Prlainovića i Trbojevića i Meril Mozes (SAD), Nikola Janović (Crna Gora), Miho Bošković, Maro Joković (Hrvatska), Adam Deker, Gergelji Kiš, Mikloš Gor Nađ (Mađarska), Maurisio Felugo, Aleksandro Oliveira, Filipe Perone i Kiko Perone (Brazilci sa španskim državljanstvom), Kevin Graham (Kanada), Ge Vang Mars (Kina) i Kan Aojagi (Japan ) koji igra u Budvi M:tel.

Prlainović se osvrnu i na divnu atmosferu koju su u Banjaluci priredili reprezentativci Srbije u ekipama Crvene Zvezde čiji je kapiten i Partizana čiji je dres nosio. "Volio bih da i Trebinje dobije zatvoreni bazen i da se obnovi rad VK "Leotar". Kao što je Ninkovićeva odlična plivačica mislim da bi brzo na Trebišnjici stasali i vaterpolisti", rekao je Prlainović i dodao da veoma često dođe u Trebinje, jer je to, kako kaže, grad koji voli vaterpolo. "Brojni su naši navijači koji bodre reprezentaciju do trofeja, a mnogi su i Trebinjci koji žive u Beogradu. Oni dođu na Tašmajdan, a nadam se da će tako biti i  1. juna, kada ćemo pokušati da zaigramo u finalu Evrolige u Beogradu", kaže Prlainović za TrebinjeLive.

Govoreći o vaterpolu u Trebinju, Prlainović je istakao "Ako se izgradi zimski bazen u Trebinju svi ćemo pomoći da se Trebinje afirmiše i kroz vaterpolo sport".