Članovi Trebinjskog Astronomskog Udruženja su iskoristili vedro nebo u subotu 16. marta 2013. da prvi u RS i BiH uoče sjajnu kometu PANSTARRS. Nakon zalaska Sunca u večernjem sumraku, sa Crkvine uočili su sjajnu kometu koja je sa južne, prešla na sjavernu zemljinu poluloptu i postala vidljiva za osmatrače sa naših geo-širina.

panstarrs

Po njihovim riječima, bilo je ovo probno posmatranje, jer nisu znali da li će kometa uopšte biti vidljiva. Naoružani manjim teleskopom i dvogledom, zauzeli su položaj na vidikovcu, na jugo-zapadnom dijelu kompleksa Hercegovačke Gračanice. Ispod se pružalo, polako toneći u tamu i paleći svoja svijetla. Kometu su očekivali na zapadnom nebu niže nad horizontom.

"Noć je polako padala, oko 18 časova i 20 minuta, otprilike 20 stepeni nad zapadnim horizontom, kometa je uočena dvogledom. Iako je nebo još bilo svijetlo od kasnog sumraka, kometa se zahvaljujući svom sjaju od +1 magnitude, lako uočavala. Kako je mrak padao, kometa je postajala lakše uočljiva", ističu za TrebinjeLive iz TAU i dodaju "U teleskopu pri raznim uvečanjima, bila je lijep prizor sa sjajnim zvjezdolikim jezgrom, magličastom ovojnicom-komom oko jezgra velikom 6 ugaonih minuta i repićem dugim oko pola stepena usmjerenim gotovo okomito na horizont".

panstarrs

Iako nisu imali kvalitetnu fotografsku opremu, već samo obični digitalac na tronošcu, koristeći maksimalnu ekspoziciju od 5 sekundi, kometu su uspjeli uhvatiti i elektronskim okom. Istina slabije, ali lijepa je bila panorama Trebinja u noći sa malom kometom nad njim na niskom zapadu - govore članovi TAU.

Oko 19 časova i 15 minuta kometa je zašla za brdo Kličanj i prestala biti vidljiva do nekog narednog skorog posmatranja kojom prilikom članovi TAU namjeravaju organizovati javno posmatranje za građane sa većim teleskopima.