Mikser Festival, Društvo Savamala i Beogradski pokret u saradnji sa opštinom Savski venac pokreću inicijativu za postavljanje spomenika velikom srpskom dobrotvoru i uglednom trgovcu, Luki Ćeloviću.

spomenik luki celovicu trebinjcu

U tu svrhu će početkom februara ove godine biti raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika. Pored toga biće organizovane i brojne druge aktivnosti koje će biti vezane i za upoznavanje građana sa likom i delom Luke Ćelovića-Trebinjca.

Nesumnjivo je da je gospodin Luka Ćelović – Trebinjac bio veliki i dobar čovek na dobrom glasu. On ne samo da je bio jedan od najbogatijih beogradskih trgovaca toga vremena, nego je bio i jedan od vodećih graditelja.

Pored svega što je sagradio on je čovek koji je Beogradskom univerzitetu (BU) i Beograđanima podario najlepšu ulicu u Beogradu – Karađorđevu ulicu - kažu inicijatori ove akcije. Gradnja u tom delu grada bila je hrabar, ali definitivno i veoma mudar korak ovog vizionara.

Od neuglednog, siromašnog i često plavnog područja stvorio je elitni deo grada. Deo grada u kome je gotovo svaka zgrada spomenik kulture, poznat pod imenom „Savamala“.

- Žalosna je činjenica da mi nismo u stanju već decenijama ni da okrečimo ono što je gospodin Ćelović sazidao za svega nekoliko godina već puštamo da ovo neprocenjivo blago propada iz godine u godinu. Prosto je neprihvatljivo da grad Beograd i gradska uprava, već decenijama nemaju sredstava ili mogućnosti da obezbede sredstva za rekonstrukciju i održavanje onoga što je sazidao jedan čovek - ističu predstavnici ove tri organizacije.

Od svega pomenutog još strašnije je, kažu, to što “ovaj veliki čovek do danas nije dobio ni spomenik, a kamo li svoju ulicu u gradu u kome je proveo gotovo čitav svoj život i kome je kao zadužbinu Beogradskog univerziteta ostavio sve što je stvorio”.

- Kako bismo makar donekle ublažili ovu sramotu i pokazali zahvalnost gospodinu Luki Ćeloviću, Beogradski pokret, Društvo Savamala i Mikser festival u saradnji sa opštinom Savski venac pokreću zajedničku inicijativu za podizanje spomenika ovom velikom dobrotvoru, u prirodnoj veličini na kamenom postamentu na kome će stajati godine rođenja i smrti kao i prigodan tekst u nekoliko rečenica - navode inicijatori. BLIC/R. Bulatović