Na području sedam opština istočne Hercegovine jutros u 7.00 časova otvoreno je svih 160 glasačkih mjesta, na kojima će pravo glasa moći da iskoristi 64.291 punoljetno lice, potvrđeno je Srni u opštinskim izbornim komisijama.

glasacka kutija

Otvaranje biračkih mjesta proteklo je bez problema.

Na području Trebinja 29.200 punoljetnih građana na 41 redovnom biralištu, među ovjerenih ukupno 25 političkih subjekata, glasaju za prvog biranog gradonačelnika Trebinja i 27 odbornika u Skupštini grada.

Za funkciju gradonačelnika nadmeću se tri kandidata, a za 26 redovnih odborničkih mandata u Skupštini grada kandidovano je 16 lista političkih partija, uz jednu nezavisnu listu i dva nezavisna kandidata.

Odbornički mandat namijenjen nacionalnim manjinama biće povjeren jednom od četiri kandidata.

Predsjednik Izborne komisije grada Trebinje Borislav Tarana rekao je da je u zgradi Vatrogasnog doma predviđeno i jedno biralište za glasanje u odsustvu i sa nepotvrđenim glasačkim listićima, kao i šest mobilnih timova koji će obilaziti ukupno 330 glasača, među kojima je najviše starih, iznemoglih i nepokretnih lica.

U odnosu na prethodne opšte izbore 2010. godine, obezbijeđeni su po jedno biralište i mobilni tim više.

Za oktobarske lokalne izbore prijavljeno je 1.245 posmatrača iz političkih partija, koalicija i nezavisnih kandidata, te iz dva trebinjska udruženja - "Centra za razvoj omladinske politike" i "Oaze".

U biračkim odborima je oko 400 lica.

U Bileći će na 30 redovnih birališta pravo glasa moći da ostvare 10.104 lica.

U Gacku je na 21 glasačkom mjestu registrovano 7.995 birača.

U Nevesinju će na 32 birališta moći da glasa ukupno 11.688 lica.

Pravo glasa u LJubinju na 14 redovnih birališta imaće 3.305 birača.

Na području opštine Berkovići na sedam birališa moći će da glasa 1.787 birača.

U najmanjoj istočnohercegovačkoj opštini Istočnom Mostaru na jednom biralištu pravo glasa moći će da iskoristi 212 punoljetnih građana. SRNA