Od pet velikih regionalnih centara u Republici Srpskoj trka za načelnika na oktobarskim izborima, kako trenutno stvari stoje, nigde neće biti neizvesna.

Trebinje Izbori 2012
Iako je tri i po meseca pre izbora nezahvalno prognozirati ishode izborne trke u Trebinju, Doboju, Bijeljini, Prijedoru i Banjaluci, procene sa terena, unutarstranačka istraživanja, ali i realan odnos snaga između suprotstavljenih kandidata daju mogućnost da se rezultati u tim sredinama prilično precizno predvide, čak i sa sadašnje vremenske distance.
Prema procenama, u četiri od pet pomenutih opština ne bi trebalo da bude dramatičnih promena, osim u Trebinju, gde se očekuje žestoka borba u kojoj se mnogo više šansi daje kandidatu opozicije Slavku Vučureviću nego aktuelnom načelniku Dobroslavu Ćuku, koga će ponovo predložiti SNSD.
Uz matični PDP, iza Vučurevića je stalo još ukupno devet partija okupljenih u koaliciji „Zajedno za Trebinje". S druge strane, još uvek je neizvesno da li će Ćuka podržati SP i DNS. Rezultati izbora pre četiri godine daju za pravo opoziciji da već sada veruje u pobedu, jer su tada tri kandidata, koji su danas deo opozicione koalicije, zajedno imali oko 2.500 glasova više od Ćuka. Izvori našeg lista iz Trebinja tvrde da ni kandidatura Nebojše Vukanovića, koji bi bar na osnovu svog novinarskog angažmana trebalo da se ponaša kao opozicija u kampanji, ne može da ugrozi nastojanja desetočlane opozicione koalicije.

U Doboju ne bi trebalo da bude ni velike borbe ni velikih iznenađenja. Obren Petrović iz SDS-a verovatno će zadržati desetak hiljada glasova prednosti iz 2008. godine, a nije nerealno ni da se ta razlika poveća. Press RS je objavio pozadinu kandidature SNSD-ovog Drage Ljubičića, koji praktično nema šansi za pobedu.
- Na taj način obe stranke čuvaju obraz, pošto svaka ima svog kandidata, a u stvari, reč je o veoma lukavom scenariju, osmišljenom u glavama nekolicine čelnih ljudi tih stranaka. Doduše, SNSD ne računa previše na Doboj i zbog toga što Petrović ima obezbeđenu podršku bošnjačkog biračkog tela, pre svega glasača SDP-a BiH - kažu izvori Pressa RS iz Doboja.

U Bijeljini se nazire doza neizvesnosti, mada upućeni tvrde da aktuelni načelnik Mićo Mićić ostaje u fotelji još četiri godine. Rezultati na prošlim opštim izborima daju za pravo SNSD-u da se nada dobrom rezultatu, ali stanje na terenu govori da je Mićić u međuvremenu obezbedio sasvim dovoljnu podršku. Na ruku mu idu i određeni nesporazumi unutar lokalnog SNSD-a, o čemu svedoči i činjenica da se još uvek ne zna ko će biti kandidat te stranke.

- Pričalo se o Gavrilu Bobaru i nagoveštavao novi okršaj njega i Mićića, ali sad je najrealnije da kandidat bude Miroslav Milovanović, aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. Konačna odluka trebalo bi da bude doneta u nedelju - kaže sagovornik našeg lista iz SNSD-a.

Iako se pominjala mogućnost da dve najjače stranke u RS, SNSD i SDS, zajednički pokušaju da sruše vlast lidera DNS-a Marka Pavića u Prijedoru, to se ipak nije dogodilo. SNSD je kandidovao Draga Tadića, poslanika u NSRS, a SDS još uvek traži kandidata. Aktuelni načelnik Pavić je na prošlim izborima osvojio 10.000 glasova više od najbližeg pratioca i analitičari predviđaju sličan rezultat i u oktobru.

Izbori u Banjaluci i ove godine privlače najviše pažnje. Svi pokušaji opozicije da se ujedine su propali, pa je Centralnoj izbornoj komisiji prijavljena tročlana koalicija „Zajedno za Banjaluku", koju čine PDP, DP i NSP, a njihov kandidat za gradonačelnika biće Dragan Čavić. SDS i SNS će kandidovati Nenada Stevandića, dok je vladajući SNSD odlučio da ponudi novo lice - Slobodana Gavranovića, koji bi trebalo da nasledi Dragoljuba Davidovića. Očekuje se da kandidate imaju i SP i DNS, pa bi najveći grad RS trebalo da ima najviše kandidata na glasačkom listiću. PRESSRS.BA