Međunarodno udruženje ''Astronomi bez granica'' i Američka svemirska agencija ''NASA'', u okviru višegodišnjeg programa, noć 22. septembra proglasili su za Međunarodnu noć osmatranja Mjeseca (MeNOM).

mjesec

Tokom ove noći širom planete Zemlje održavaju se mnogobrojne akcije vezane za popularizaciju ovog nebeskog tijela putem predavanja, TV emisija i javnim posmatranjima kroz teleskope.

Tim povodom Trebinjsko astronomsko udruženje (TAU) i Astronomska sekcija Gimnazije „Jovan Dučić“ organizovali su posmatranje Zemljinog saputnika u večernjim časovima, na bazenu u Bregovima. Posmatranju mjeseca prisustvovalo je oko 150 zainteresovanih građana i djece.

posmatranje mjeseca

Kako ističu u TAU, zahvaljujući izvanredno vedrom nebu i mirnoj atmosferi, prisutni su imali priliku (mnogi po prvi put u životu) da uoče detalje Mjesečeve površine, mnogobrojne kratere, planine i tamnija Mjesečeva ''mora''.

Tokom posmatranja, pored osnovnih informacija o veličini i porijeklu, pružana su objašnjenja zašto Mjesec mjenja faze, kako Mjesec utiče na svakodnevni život i zašto je vidljiv tokom dana. Takođe, u večeri posvećene Mjesecu, razgovaralo se o raznim temama vezanim za astronomiju i srodne nauke, što pokazuje da u Trebinju postoji veliko interesovanje za ovu lijepu i najstariju nauku. Opština Trebinje