Odlazak sportistkinja iz Republike Srpske na nedavno održanu Olimpijadu u Londonu predstavlja mnogo za sport Srpske, rekla je danas ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović na prijemu koji je upriličila za plivačicu Ivanu Ninković i atletičarku Lusiju Kimani.

Prijem za Ivanu NinkovicOna je dodala da su prijem i prigodni pokloni samo skroman doprinos Ministarstva, koje planira da i dalje pomaže i finansira olimpijce iz Srpske.

"Nemamo puno sportista koji ostvaruju vrhunske rezultate. Planirali smo da iduće godine obezbijedimo poseban grant za talentovane sportiste i da ih sve vrijeme pratimo", istakla je Tešanovićeva.

Komentarišući narušene odnose sa Olimpijskim komitetom BiH, Tešanovićeva je rekla da saradnja nije prekinuta, te da ne treba nastavljati sa lošim diskusijama. Ona je dodala da se treba pokušati graditi što bolja komunikacija i odnosi zarad sportista koje Srpska i BiH imaju.

Plivačica Ivana Ninković rekla je da je učešće na Olimpijadi ostvarenje njegog sna, te izrazila nadu da će joj prelazak u Banjaluku donijeti bolje uslove za rad i ostvarivanje boljih rezultata.

"U Trebinju ne postoji zatvoren bazen. Bili su mnogo loši uslovi tokom zime kada sam trenitrala i putovala po 80 kilometara za samo jedan trening, što je iziskivalo dosta vremena", rekla je Ninkovićeva, koja je odnedavno prešla u banjalučki Plivački klub "Olimp".

Atletičarka Lusija Kimani rekla je da očekuje da se u što skorije vrijeme potpuno oporavi od povrede kičme, te da svaki dan ide na terapije.

Ona je dodala da za sada nema planova za neka veća takmičenja, ali da će naredne godine sigurno biti neki maraton.

Kimanijeva je na londonskim Olimpijskim igrama u maratonskoj trci istrčala oko 40 kilometara, a Ninkovićeva je osvojila prvo mjesto u prvoj kvalifikacijskoj grupi u disciplini 100 metara prsno, ali to nije bilo dovoljno za finale. SRNA

poklon ivani