Proslavljanje Krsne slave Sabornog hrama i grada, nastavljeno je večeras u večernjim satima, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje je služeno Praznično večernje.

Litija ulicama Trebinja

Nakon službe organizovana je praznična Litija ulicama grada, a potom na Trgu Slobode pozdravne riječi i čestitku za praznik uputili su gradonačelnik Trebinja, dr Dobroslav Ćuk , episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije.

Obraćajući se okupljenim građanima na Trgu Slobode u centru grada,  gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk poručio je da samo zajedničkim snagama, oslonjeni jedni na druge i uvažavajući jedni druge, možemo na put oporavka.

Gradonacelnik Dobroslav Cuk

"Zato ovu krsnu slavu i doživljavamo kao okretanje sebi i dobrom u nama, kao pogled u budućnost, kao preobraženje i otrežnjenje, kao nadu i spasenje", rekao je Ćuk.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije je istakao da je Preobraženje praznik Gopodnje svjetlosti i da je to ono što treba ljudskoj duši i srcu.

"U tome napreduje i cvjeta i naše zajedništvo i veoma je važna sabornost na ovaj veliki Gospodnji praznik", rekao je vladika Joanikije.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije blagoslovili su okupljeni narod i grad Trebinje.

Vladika Atanasije

"Gospod preobrazi nas, naše biće, dušu i tijelo, naše srce i smirenje i svu zlobu koja je u narodu istopi", poručio je vladika Atanasije.

Uz brojni vjerni narod Trebinja i regiona, proslavljanju ovogodišnjih Preobraženjskih svečanosti, prisustvovali su predstavnici javnog života RS, Crne Gore i Srbije, među kojima je bio i Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Na Trgu slobode u Trebinju, od 21.30 nastupa grupa "Legende". SRNA/TrebinjeLive