Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko - hercegovački i primorski Grigorije jutros je, uz sasluženje arhijereja i jereja Srpske pravoslavne crkve, služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju, povodom krsne slave hrama i grada - Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Slava grada Trebinja

"Danas je sveti i veliki praznik, jer je Bog pokazao da voli ovaj svijet, da voli ljude kao svoje najmilije i zato smo smo i mi ovdje i uvijek ćemo biti da se radujemo Svetom Preobraženju i jedan drugome", rekao je vladika Grigorije u besjedi.

Vladika je okupljenim vjernicima poručio da slave u radosti i ljubavi, u smireju i strpljenju, da nikada ne budu neljudi, a ljudi što više mogu.

Svetu arhijerejsku liturgiju sa vladikom Grigorijem služili su i umirovljeni episkop Atanasije i episkop australijsko - novozelandski Irinej.

Slava grada Trebinja

Episkop Irinej je rekao da se uvijek divio srpskom narodu Hercegovine, kako se sabira oko svojih sveštenika i pastira i kako na današnji dan kao jedno biće, zajedno i jedinstveno slavi Preobraženje Gospodnje.

Vjernici, među kojima je bio veliki broj djece, pristupili su svetoj tajni pričešća, a nakon lomljenja slavskog kolača i osveštanja grožđa u porti hrama je priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

U 12.00 časova u zgradi Administrativne službe grada Trebinje obavljeno je lomljenje slavskog.

Slava grada Trebinja

Mnogobrojnim gostima obratili su se episkop australijsko - novozelandski Irinej, gradonačelnik Dobroslav Ćuk, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije, predsjednik skupštine grada, Veselin Savić.....

Nakon večernje službe i litije, koja će u 19.30 časova proći gradskim ulicama, praznik građanima čestitaće vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i gradonačelnik Dobroslav Ćuk.

Preobraženske svečanosti biće završene koncertom grupe "Legende" na Trgu Slobode u centru grada. SRNA/TrebinjeLive