I prije nego što je počela kampanja jedina koalicija svih opozicionih stranaka u nekom od šest gradova u RS, raspala se. Brzopleto kako je i formirana, tako je i nestala koalicija čak 10 stranaka koje su pod imenom „Zajedno za Trebinje“ trebale da podrže kandidaturu narodnog poslanika Slavka Vučurevića za gradonačelnika Trebinja.

raspala koalicija

Još u junu mjesecu predstavnici trebinjskih opozicionih stranaka sjeli sa sto i dogovorili se oko zajedničkog nastupa, time postavši prva i jedina koalicija svih opozicionih stranaka koja će se suprostaviti vladajućem SNSD-u. Opozicioni blok okupio se oko PDP-ovog narodnog poslanika i kandidata za gradonačelnika Slavka Vučurevića kojeg su podržali i SDS, SRS RS, DP, PUP, NSP, SRS dr Vojislav Šešelj, Pokret za Trebinje, SNS i NDS.

Istom brzinom kojom je formirana, ova koalicija se i raspala, suobljena oko podjele izbornog plijena i zauzimanja fotelja u postizbornoj podjeli mandata.

Prvi otišao Pokret

Pokret za Trebinje, lokalna politička organizacija poznata po tome što je koalicije mijenjala i po nekoliko puta u samo sedmicu dana, prva je napustila koaliciju. Podsjećanja radi upravo Pokret za Trebinje i njegov lider Nikola Sekulović su 2004 godine omogućili Dobroslavu Ćuku i SNSD-u da preuzmu vlast u Trebinju a prije četiri godine Sekulović je ističući svoju kandidaturu omogućio razbijanje opozicije i opstanak Ćuka na vlasti.

Poslije lokalnih izbora ponovo je promijenio opciju i otišao u opoziciju, nakon što je SNSD pronašao mnogo manje zahtjevne partnere od Sekulovića. Na opštim izborima 2010 godine Pokret nije učestvovao iako je trebao biti dio bloka okupljenog oko Zdravka Krsmanovića ali koalicija je pukla zbog enormno velikih zahtjeva Nikole Sekulovića za uhljebljenje u upravne i nadzorne odbore javnih preduzeća.

I ovoga puta je bilo isto, Sekulović je poslije niza sastanaka sa Vučurevićem prvobitno prihvatio da bude dio koalicije, čak je i potpisao koalicioni sporazum i ime pokreta se našlo u zvaničnom imenu koalicije, a onda se desio preokret. Nezadovoljan podjelom kolača odnosno prijedlogom kako će se dijeliti gradska vlast poslije izbora, Sekulović i njegov Pokret za Trebinje odlučili su da napuste koaliciju.

Prošle sedmice Predsjedništvo Pokreta za Trebinje održalo je sjednicu nakon koje su izdali saopštenje u kojem se kaže: „Još jednom je potvrđeno opredjeljenje članova i simpatizera da stranka ostane netralna po pitanju podrške načelničkim kandidatima na izborima ukoliko kandidat koalicije Zajedno za Trebinje Slavko Vučurević, ne ispuni uslove koje mu je dostavio glavni odbor Pokreta za Trebinje a vezani su prije svega, za buduća radna mjesta koja bi trebao da obezbijedi budući načelnik“. Saopštenje koje potpisuje predsjednik pokreta Nikola Sekulović objavljeno je i na njihovoj fejsbuk stranici.

Iz samog saopštenja je očigledno da je Sekulović uslovio podršku Vučureviću na način da mu se nakon izbora omogući uhljebljenje u opštinskoj administraciji. Sekulović već godinama sebe i svoju stranku održava u životu kroz političke ucjene i na način da kroz podršku na izborima sebi i svojim partijskim kolegama omogućuje stranačke fotelje.

Odlazak Pokreta međutim nije puno zabrinuo opozicionu koaliciju koja nije ni odgovorila na ove zahtjeve, valjda smatrajući da bez pokreta i mogu. Pokret za Trebinje na lokalnim izborima osvojio je oko 1 500 glasova, ali je stranka u silaznoj putanji poslednje četiri godine što potvrđuje i činjenica da nemaju dovoljno članova ni za odborničku listu koju su popunjavali javnim konkursom, tvrdeći da je to demokratski, dok zapravo potvrđuje minornost ove opcije.

Čavić za koalicuju, a stranka mu nije

Iako je zvanično saopšteno da je Demokratska partija članica koalicije „Zajedno za Trebinje“, to zapravo i nije istina. Tačno je da su i predstavnici ove partije potpisali koalicioni sporazum i da će njihovo ime biti na glasačkom listiću, ali de fakto trebinjski DP ne podržava Vučurevića. Opštinski odbor DP Trebinje odbio je da bude član ove koalicije, a potpis na sporazum u ime njih stavio je lider stranke Dragan Čavić stvarajući prividno jedinstvo opozicije.

Trebinjski DP predvođen Slobodanom Šarabom otvoreno poručuje da ne podržava Vučurevića niti učestvuju u njegovoj kampanji. Sa druge strane, prema informacijama do kojih je došao Frontal, u ponedjeljak je Šaraba u ime DP-a pregovarao sa nezavisnim kandidatom Nebojšom Vukanovićem, o mogućnosti stvaranja predizbornog saveza.

Slična je situacija i sa SDS-om čija centrala je podržala Vučurevića dok opštinski odbor je podijeljen i većinski protiv koalicije. Dodajući tome da dvije radikalne stranke, krsmanovićevi NSP i novoformirani NDS zajedno teže manje od 1%, čini se da koalicija Zajedno za Trebinje je zapravo PDP sa par personalnih privjesaka iz drugih stranaka. FRONTAL.RS