Sinoć je kino dvorani Doma kulture u Trebinju počeo Prvi Festival evropskog filma Istok - Zapad. Festival je otvorio austrijsko-indijski dokumentarno – muzički film „Ciganska duša“, reditelja Petera Kerna.

Otvaranje Festivala evropskog filma Trebinje 2012

Ističući da je filmski festival u Trebinju jedinstven po tome što se bavi temama, a ne autorima, Peđa Milojević, glumac i producent, koji je u ime organizator manifestacije Tangram centrom iz Beograda i Alpe Adria culture Network, pozdravio prisutne na prvoj projekciji, rekao je: „Mislimo da ono što smo u Beogadu napravili, da će se ponoviti i u Trebinju, ako ovaj festival postane tradicionalan. Trebinje, kao grad kulture u kome se dodiruju istok i zapad, nametnulo se samo kao domaćin Festivala. Mislimo da grad koji ima snažnu kino kulturu i nekad dva uspješna kina, treba da dobije jedan moderan multipleks“.

Otvaranje Festivala evropskog filma Trebinje 2012

Otvarajući Prvi Festival evropskog filma Istok –Zapad gradonačelnik Trebinja dr Dobroslav Ćuk je kazao da je namjera organizatora da se festivalom dobije manifestacija koja neće da se bavi filmom radi filma, već fokusira na različite društvene fenomene koji podjednako tište i Istočnu i Zapadnu Evropu. „Program ovog festivala koncipiran je tako da zadovolji najrazličitije ukuse filmofila, a da istovremeno otvori teme i trasira put ka definitivnom konceptu budućeg tradicionalnog i, možda, takmičarskog filmskog festivala isključivo evropskog filma u Trebinju“, rekao je dr Ćuk. On je, ovom prilikom, za narednu godinu najavio rekonstrukciju kino dvorane u Domu kulture i, u partnerstvu sa firmom Europa cinema iz Brisela, izgradnju moderne multipleks dvorane.

Otvaranje Festivala evropskog filma Trebinje 2012

Do 11. avgusta, do kada traje program Prvog Festivala evropskog filma Istok –Zapad, ljubitelji filma imaju priliku da pogledaju još deset filmskih ostvarenja, po dva dnevno, podijeljenih u tri programske cjeline: „ Leteći cirkus Evrope“ (evropska komedija), „Noćna mora“ (evropski horor i triler) i „Raskršća“ (Pobjednici evropskih festivala). Projekcije počinju u 19 i 21 čas, a ulaz je besplatan.

Večeras su na programu filmovi RAMMBOCK (horor) u 19:00h i SAN LJETNOG LUDILA (urnebesna komedija) u 21:00h.