Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije poručio je da se treba boriti za čistotu srpskog jezika i pisma, da Srbi imaju jedno pismo-ćirilicu i da nije dobro što neki književnici zastupaju stav da su Srbi narod dva pisma.

Vladika atanasije

"Nema dva pisma ni u jednom narodu, niti su dva pisma bogatstvo. To je isto kao što su zastupali bratstvo i jedinstvo, pa smo oboje izgubili", rekao je vladika Atanasije sinoć u Trebinju na predavanju o temi "Slovo o Ćirilovom pismu".

Ističući da je ćirilica svojstvena srpskom identitetu i jeziku, Atanasije je naglasio da je to razlog zbog čega se ne smiju stidjeti ćirilice jer je ona superiornija od latinice.

Vladika Atanasije je ocijenio da je veoma važno boriti se za očuvanje identiteta u ćirilici i identiteta u jeziku, ali da je veoma važno boriti se i za očuvanje identiteta u vjeri.

"Borićemo se, izborićemo se, ostaćemo i opstati", rekao je Atanasije, ističući da bi trebalo imati više otpornosti i ne pristajati lako na "otuđenje od svoga".

Ukazujući na, kako je rekao, najezdu i epidemiju stranih riječi-tuđica, vladika Atanasije je rekao da su uvedeni izrazi koji su potpuno nepotrebni i "nakaradne" riječi koje se sve češće plasiraju.

Zbog takvih pojava, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski je rekao da se treba boriti za čistotu srpskog jezika, ističući da nema ništa protiv toga da se prihvate nove riječi, ali samo u slučaju kada za neki izraz, stvarno ne može da se nađe srpska riječ.

On je kritikovao nepismenost i ukazao da se treba boriti protiv nje, jer nepismenih ima sve više, čak i onih sa visokim školama, posebno kritikujući što mnogi ne znaju ni kako im se zove Bog, pa umjesto Hristos upotrebljavaju riječ Hrist, nazivajući to nakaradnim.

Vladika Atansije se osvrnuo i na situaciju u Crnoj Gori po pitanju jezika, navodeći da "takve izdaje nije bilo" i da oni i NJegoša, koji je izrazito srpski čovjek, prevode na nepostojeći crnogorski jezik.

"Još su počeli da ganjaju i crkvu, to je strašna izdaja, neviđena. LJutim se na braću Srbe koji se tu osjećaju kao da su došli sa strane", rekao je episkop Atanasije.

Ističući da je veliki zadatak boriti se za ćirilicu, njen opstanak i čistotu, umirovljeni vladika je čestitao Srpskom udruženju "Ćirilica" u Trebinju na hrabrosti što nastoje da ukažu na važnost ovog pisma i poželio im da istraju na tom putu.

Predsjednik Srpskog udruženja "Ćirilica" Trebinje Vesna Andrić istakla je da je udruženje osnovano u februaru i da broji oko 200 članova, te da im je osnovna zamisao da raznim aktivnostima ukažu na problem nestajanja ćirilice iz javne upotrebe.

Organizatori predavanja, koje je bilo veoma posjećeno, su Kulturni centar i Srpsko udruženje "Ćirilica" Trebinje.

Program je organizovan u okviru ovogodišnjih Trebinjskih ljetnih svečanosti, čiji je pokrovitelj grad Trebinje.