Mahovljanska petlja, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, danas je puštena u saobraćaj.

mahovljanska petlja

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić svečano je uručila rješenje o odobrenju za upotrebu Mahovljanske petlje direktoru Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušanu Topiću.

Primopredaji upotrebne dozvole prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Aleksandar DŽombić, ministri u Vladi, prestavnici izvođača radova, grada Banjaluka i opštine Laktaši, te druge ličnosti iz političkog i privrednog života Republike Srpske.

Na svečanosti je ocijenjeno da je riječ o jednom od najznačajnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, te žili kucavici privrednog razvoja Srpske.

Vrijednost ugovorenih radova na izgradnji ovog najsloženijeg projekta putne infrastrukture u Republici Srpskoj iznosila je oko 11,5 miliona evra, a dodatni radovi na klizištu iznosili su oko 3,5 miliona evra.

Mahovljanska petlja, sa ukupnom dužinom saobraćajnica od 7.360 metara,

spajaće autoputeve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka – Doboj, čija gradnja uskoro treba da počne.

Radovi na izgradnji petlje trajali su više od dvije godine, a izvodili su ih češki konzorcijum "OHL ŽS" iz Brna i "Niskogradnja" iz Laktaša.

U toku radova utrošeno je 30.000 metara kubnih betona, 40.000 tona asfalta, 600.000 metara kubnih iskopa i nasipa.

Na Mahovljanskoj petlji, koja zauzima površinu u prečniku od oko 1,5 kilometara, izgrađeno je sedam objekata, odnosno mostova i nadvožnjaka, od kojih je najduži 580 metara, te druga obilazna rampa koja prelazi preko autoputa Banjaluka - Gradiška i spaja ga sa postojećim magistralnim putem, a u budućnosti sa autoputem Banjaluka - Doboj. Nezavisne