Paragliding reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je na 3. evropskom prvenstvu u preciznom slijetanju, koje je održano u Makedoniji u Ohridu od 1. od 8. jula. Aero

Ovo je prvo veliko takmičenje ove vrste na kojem je svoj nastup ostvarila i naša zemlja, a reprezentaciju su činili Zoran Petrović, Mirvad Zenuni, Ferid Memić, i Dino Delić. Njihovi ukupni rezultati pozicionirali su BiH na 12. mjesto, ispred  ekipa Rumunije, Holandije i Albanije.

Nosilac titule evropskog prvaka u kategoriji ekipno je Slovenija, drugo mjesto osvojila je Češka, a na treće mjesto pripalo je reprezentaciji susjedne Srbije.

Pored samog takmičenja naši reprezentativci su imali i druge zadatke u Ohridu. Naime promovisali su letilišta u Bosni i Hercegovini, te Predsvjetsko i Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju. Mirvad Zenuni, direktor pomenutih takmičenja kaže da je pojavljivanje naše reprezentacije u Ohridu bilo izuzetno važno, jer smo domaćini Svjetskog prvenstva u ovoj paragliding disciplini 2013 godine, koje će biti održano na Bjelašnici.

Pored najavljenih dolazaka na takmičenja u BiH mnoge reprezentacije i paragliding škole su pokazale interes za dolazak u našu zemlju radi rekreativnog letenja i upoznavanja naših terena za letenje, što je izuzetno bitno kada je u pitanju razvoj ovog sporta i promocija turističkih potencijala BiH.

Naši piloti paraglidera se nadaju da će u narednom periodu dobiti podršku vlasti i sponzora, jer je za organizaciju ovako velikih takmičenja potrebno dosta materijalnih sredstava i logističke pomoći.   DEPO.BA