U Grabu na Zupcima, gdje je prije Drugog svjetskog rata bio vojni aerodrom, u pripremi je nova pista čija je izgradnja počela u junu, a radovi bi trebali biti završeni već početkom naredne godine.

aerodrom trebinje pista grab

 

Dužina piste je 800 metara, a, prema standardima, moći će opsluživati avione težine do 5.700 kilograma.

„Pista se nalazi na takvoj lokaciji da se, ako budu postojali zahtjevi, može proširiti„ rekao je Zoran Petrović, nekadašnji prvak BiH u paraglajdingu, danas predsjednik Aerokluba, naglasivši da će, osim piste, biti izgrađeni i prateći objekti te hangar za avione.

Prema Petrovićevim riječima, podatke gdje se tačno nalazila pista vojnog aerodroma dobili su iz Vojnog arhiva u Beogradu.

„Raduje nas to što ćemo, pored aktivnosti u modelarstvu i paraglajdingu, moći sticati znanja iz jedriličarskog i motornog letenje te padobranstva„ ističe Petrović.

Valja naglasiti da aerodromska pista na Zupcima ima sve potrebne dozvole od Vazduhoplovnog saveza RS i BiH kao i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA). Petrović kaže da će kroz aktivnosti koje im sada predstoje riješiti neke od gorućih problema Trebinja i Hercegovine.

„Planiramo nabaviti multifunkcionalni avion koji bi mogao riješiti sve naše potrebe, od obuke pilota, preko sportskog letenja, do prijevoza bolesnika i gašenja požara“, govori Petrović, dodajući da će do kupovine jednog takvog aviona Aeroklub imati na raspolaganju letjelicu saveza koja će služiti za prevoz bolesnika, mapiranje, protivpožarno preventivno izviđanje, aero-foto snimanje, ali i djelovanje u slučajevima elementarnih nepogoda.
Budući da Trebinje bilježi rapidan razvoj turizma, u Aeroklubu su ponosi što će realizacijom ovog projekta napraviti korak naprijed, jer će aerodrom  ući u kartu aerodroma Evrope.

„Uvršteni smo u zvaničnu turističku ponudu grada Trebinja i u saradnji s klubovima iz Herceg-Novog i Dubrovnika, a na temeljima prekogranične saradnje, oformili smo Internacionalnu paraglajding akademiju, pod pokroviteljstvom međunarodne asocijacije APPI, asocijacije međunarodnih pilota i instruktora, čime smo stekli uslove da možemo obučavati nove pilote i instruktore. Već imamo grupu koja je završila akademiju i stekla određena zvanja“, pohvalio nam se Zoran Petrović.