„Prijateljski odnosi naroda Španije i građana Trebinja u narednom periodu trebalo bi biti nastaljeni kvalitetnom saradnjom u oblasti prirede“, zaključeno je danas na sastanku načelnika Opštine Trebinje dr Dobroslava Ćuka sa ambasadrom Kraljevine Španije u BiH Marijom Aurorom Mehija Eraskin.

Posjeta ambasadorke kraljevine Spanije Trebinju

Načelnik Opštine je u ime građana Trebinja zahvalio na humanitarnom angažmanu španskih organizacija i vojske Kraljevine Španije u ratnom i poratnom periodu, ističući da Trebinjci neće zaboraviti ruku prijateljstva pruženu u okolnostima kada je to bilo najpotrebnije.

U zahvalmnost pripadnicima španske brigade EUFOR-a i nevladinim organizaciojama, koje su pomagale u ratnim i poratnim godinama, jedna ulica u Trebinju od prije nekolike godine nosi naziv Španska.

******************************************************************************************

Načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk, sa saradnicima, razgovarao je danas i sa ambasadorom Švajcarske u BiH Andreom Šalerom i komandantom EUFOR-a general-majorom Robertom Brigerom.
Tom prilikom dr Ćuk je sagovornike upoznao sa aktuelnom ekonomskom, privrednom i političkom situacijom u našoj lokalnoj zajednici, njenim privrednim potencijalima i razvojnim resursima.

Ambasador Svajcarske  u posjeti Trebinju

„Turistički kapaciteti i poljoprivreda, kao i projekti koji će se realizovati preko Agencije za mala i srednja preduzeća, moguć je osnov buduće saradnje Trebinja i Švajcarske“ , rekao je načelnik Opštine Trebinje, dodavši da je danas razgovarano i o realizaciji projekata obnove uskotraćne pruge, o čemu će biti razgovarano narednih dana na sastanku načelnika opština i gradova koje gravitiraju ovoj, nekad frekventnoj, saobraćajnici. „Nakon današnjih razgovora dobili smo podrški i od naših gostiju za ovaj važan projekat“, rekao je dr Ćuk, navodeći da će u narednom periodu sa švajcarskim partnerima razgovarati o mogućnostima ponovnog pokretanja proizvodnje u Novoteksu, kao i o mogućnosti ulaganja u prerađivačke kapacitete u poljoprivrednom sektoru.

Ambasador Svajcarske  u posjeti Trebinju

Ambasador Šaler je istakao zadovoljstvo što će se u budućnosti uspostaviti intezivniji kontakti sa opštinom Trebinje. „Posebno kada je ekonomija u pitanju, iz Trebinja ću da ponesem samo pozitivne utiske. Argumente koje sam čuo, kada su u pitanju resursi ovog kraja, dovoljni su za pokretanje saradnje i moju skoru ponovnu posjetu Trebinju“, rekao je ambasador Šaler. Opština Trebinje