„Trebinje raspolaže jakim adutima u privredi, posebno u oblasti poljoprivrede, energije i turizma. To je pozitivan signal za buduću saradnju privrednika Francuske sa ovom lokalnom zajednicom“, rekao je danas u Trebinju ambasador Francuske u BiH Rolan Žil, nakon razgovora sa načelnikom Opštine dr Dobroslavom Ćukom.

Francuski ambasador u posjeti Trebinju

„To su dobri argumenti na kojima možemo zasnivati našu dalju saradnju“, dodao je ambasador Žil.
Ambasador Francuske je podsjetio da je ovo njegova prva zvanična posjeta Trebinju, te da nije u mogućnosti da precizira da li će uskoro biti konkretniih dogovora na polju privredne saradnje i investicionih ulaganja. „Činjenica je da između Francuske i BiH trenutno ne postoje dovoljno razvijeni odnosi, što ne znači da će tako biti i ubudućnosti“, rekao je francuski ambasador.
Podsjećajući da je nedavno u Francuskoj na skupu tamošnjih privrednika pokrenuta inicijativa za saradnju sa BiH, ambasador Žil je rekao da postoji mogućnost da u oktobru nekoliko francuskih privrednika posjeti Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Francuski ambasador u posjeti Trebinju

Načelnik opštine Trebinje dr Ćuk upoznao je ambasadora o ekonomskoj, privrednoj i političkoj situaciji u našoj lokalnoj zajednici, njenim mogućnostima i razvojnim resursima.
Francuski ambasador je ovom prlikom načelniku Opštine uručio medalju u znak prijateljstva, sadašnje i buduće saradnje.

Nakon razgovora u Opštini Trebinje, ambasador Francuske u BiH Rolan Žil posjetio je Gimnaziju „Jovan Dučić“ u Trebinju, gdje su u čast svog gosta članovi dramske radionice trebinjske Gimnazije upriličili prigodan muzičko scenski program..
Podsjećamo, nedavno, članovi dramske radionice Gimnazije „Jovan Dučić“ nastupili su na susretima mladih Mediterana „Proljeće gimnazijalaca“, koji se svake godine održavaju u Martigu, na jugu Francuske.