Zahvaljujući donaciji Kanadsko Srbskog dobročinstva ''Jovan Dučić'' iz Toronta, gimnazija ''Jovan Dučić'' u Trebinju dobila je robotizovani teleskop Nexstar 127 SLT američke firme Celestron. Inicijativu za nabavku teleskopa pokrenuo je Miro Ilić iz Trebinjskog astronomskog udruženja (TAU), a ostvarena je trudom gospodina Jakova Vica, predsjednika SKD ''Jovan Dučić'' iz Toronta, nekadašnjeg učenika trebinjske gimnazije.

Gimnazija dobila teleskop

''Radi se o kvalitetnom amaterskom teleskopu vrijednosti preko 2.000 KM. Teleskop je katadioptričkog MK (Maksutov-Kasgren) tipa, promjera objektiva od 13-cm. Potpuno je kompjuterizovan, sa 9 brzina pokretanja, 3 mogućnosti praćenja (sideral, solar, lunar), automatskim traganjem i praćenjem nebeskih objekata kojih u ugrađenom procesoru ima oko 5.000, te mogućnošću priključka GPS aparata i daljinse kontrole preko odvojenog računara'' - kaže Miro Ilić iz TAU.

''Ovim teleskopom u potpunosti je kompletiran kabinet za fiziku u Gimnaziji i možemo reći da sada imamo veoma kvalitetnu opremu za izvođenje nastave iz predmata fizike. Teleskop će služiti kako u nastavi tako i praktičnom radu astronomske sekcije pri našoj gimnaziji'' - istaknuo je direktor gimnazije Dragoslav Banjak.

''Sada smo u prilici da, pored teorijskih znanja iz astronomije koja dobijamo putem predavanja, ovim modernim teleskopom možemo vršiti i praktična posmatranja. Lijepo je gledati slike, ali sasvim drugačiji osjećaj imate kada posmatrate nebeska tijela i pojava svojim okom kroz teleskop '' - rekli su Sara Slijepčević i Nikola Pejanović, članovi astronomske sekcije pri gimnaziji.

Da napomenemo da je početkom godine SKD ''Jovan Dučić'' iz Toronta poklonilo još jedan veći teleskop, namjenjen projektu astronomske opservatorije u Trebinju.