Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo je istakao da je u Trebinju evidentno poboljšan ambijent humanizma i uvažavanja ljudi, bez obzira na nacionalnost i političku orijentaciju, te napomenuo da će Federacija uložiti napore za masovniji povratak Srba u dolinu Neretve.

Kebo u posjeti Trebinju

„Srbi u Dolini Neretve predstavljaju bitan politički, kulturološki, sociološki, ekonomski i svaki drugi faktor i imaju puno pravo da utiču na sve odluke koje su bitne na tom prostoru“, istakao je Kebo danas u Trebinju nakon sastanka sa rukovodstvom ove opštine.

Komentarišući uslove za povratak Bošnjaka na područje trebinjske opštine Kebo je istakao da je u odnosu na prethodne godine osjetio veću toleranciju među ljudima i osjećaj pripadnosti ovom gradu, napominjući da to nije samo formalna promjena.

Ističući da je za masovniji povratak na ovo područje, osim želje, potrebno i stvoriti uslove za život, Kebo je rekao da je u tom smislu neophodno zajednički sredstvima u Hercegovini napraviti ambijent u kome će ljudi zasnivati svoju budućnost na najljepšim tradicijama ovog kraja.

„Nema povratka samo iz patrotskih razloga“, rekao je Kebo, dodajući da je povratak mnogo komplikovana stvar jer je vrlo teško naći zaposlenje koje je osnovica svega, zbog čega je, kako je konstatovao, Bošnjaka, povratnika, na ovim prostorima sve manje.

Načelnik opštine Dobroslav Ćuk je rekao da će sa poboljšanjem ekonomskih prilika u ovoj opštini i celoj regiji stvoriti bolji uslovi za povratak Bošnjaka.
„Na području ove opštine ne postoji nijedan neriješen slučaj povratka kako u imovinsko-pravnom smislu tako i u demone ostvanjivanja ljudskih prava“, rekao je Ćuk i dodai da u Trebinju nema građana drugog reda i da suu ovaj grad dobro došli kako Bošnjaci tako i druge nacionalne manjine.

On je napomenuo da će Opština izdvojiti određena novčana sredstva za Carevu džamiju u Starom gradu čija rekonstrukcija treba da se završi ove godine.
Ćuk je pozvao sve koji su otišli iz Trebinja da se vrate u ovaj grad kako bi zajednički gradili jedan dobar, multietnički i multikulturni ambijent.

Na inicijativu potpredsjednika Federacije BiH glavna nagrada na Festivalu Festivala nosiće ime tragično nastradalog trebinjca Srđana Aleksića.
(SRNA)

U okviru današnje posjete Trebinju, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo sastao se danas i sa ocem pokojnog Srđana Aleksića, sa kojim je u drštvu načelnika Opštine Trebinje posjetio grob ovog mladog Trebinjca koji je u toku posljednjeg rata stradao braneći prijatelja Bošnjaka, te obišao gradilište Careve džamije u Starom gradu.