Na području opštine Trebinje u posljednje tri godine kroz Razvojni program Republike Srpske uloženo je više od šezdeset miliona KM za infrastrukturne i druge projekte, rekao je danas u Trebinju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Posjeta predsjednika NS RS

Radojičić je podsjetio da je oko 20 miliona maraka izdvojeno za poljoprivredu, sedam miliona maraka za obilaznicu u gradu, 12 miliona za rehabilitaciju dva magistralna i jednog regionalnog pravca, desetak miliona za zdravstvo i školstvo, te da je iz Investiciono-razvojne banke po različitim linijama od sredstava za preduzetništvo do stambenih kredita povučeno oko 20,5 miliona KM.

Predsjednik Narodne skupštine je podsjetio da će od 1. juna biti u primjeni novi zakon o socijalnoj zaštiti, kojim je predviđeno povećano izdvajanje za socijalne klategorije, napominjići da će dosadašnja naknada od 41 KM, zavisno od kategorije, biti povećana od 80 do 250 KM koje dijelom sufinasira Republika, a drugim dijelom opština.

"Opština Trebinje je svojim budžetom već predvidjela određena povećana sredstva, a Republika je u ovogodišnjem budžetu predvidjela 16 miliona KM više za socijalnu zaštitu, što će početi da se isplaćuje od narednog mjeseca", rekao je Radojičić.

On je istakao da je sa rukovodstvom opštine razgovarao i o prijedlogu da Trebinje u budućem periodu dobije status grada.

Posjeta predsjednika NS RS

S obzirom da je u toku provođenje zakona koji se odnosi na nepotraživane stanove, Radojičić je istakao da i na području trebinjske opštine ima jedan broj takvih stambenih jedinica koje u skladu sa zakonom treba dodjeljivati boračkim, izbjegličkim ili socijalnim kategorijama.

"U primjeni su i nova pravila koja se odnose na pravo otkupa, odnosno prenos vlasništva stanova porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji su zbrinjavani iz programa stambenog zbrinjavanja", istako je Radojičić, napominjući da do sada nije bio riješen vlasnički odnos nad ovim stambenim jedinicama, a da se sada prenosi u vlasništo ovih kategorija.

Sa rukovodstvom opštine Trebinje o aktuelnoj situaciju na području ove opštine razgovarao je i ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević.

Nakon sastanka u opštini, delegacija koju predvodi predsjednik Narodne skupštine razgovara sa članovima Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, a u 17.00 časova predviđen je sastanak sa generalnim direktorom "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislavom Milekić. Opština Trebinje