Mjesec april bio je proglašen za ''Globalni mjesec Astronomije 2012'' - ''Global astronomy Month 2012''. Ovu, već dugogodišnju akciju, pokrenulo je međunarodno udruženje ''Astronomi Bez Granica'' - ''Astronomers Without Borders''. Tokom aprila širom planete Zemlje održane su  mnogobrojne akcije vezane za popularizaciju astronomije putem predavanja, TV emisija, izložbi i javnih posmatranja neba.

Globalni mjesec Astronomija Trebinje 2012

Organizovanjem dva javna posmatranja na početku i kraju aprila kojima je prisustvovalo oko 150 naših sugrađana, većinom djece i omladine, Trebinjsko Astronomsko Udruženje se uključilo u ovu globalnu akciju,

"Uvečer 02. aprila, bilo je organizovano posmatranje Mjeseca u okviru programa ''Lunarna nedelja''. Tom prilikom prisutni su bili informisani o Mjesecu, Zemljinom saputniku u svemiru koji je sastavni dio života na našoj planeti. Tokom posmatranja, pored osnovnih informacija o veličini i porijeklu, prisutnim je objašnjeno zašto Mjesec mjenja faze, kako Mjesec utiče na svakodnevni život, zašto je Mjesec vidljiv tokom dana", ističe Miro Ilić , predsjednik Trebinjskog Astronomskog Udruženja za portal TrebinjeLive i dodaje,

"Posljednjeg dana, 30 aprila u okviru programa ''Planetarni trio'', organizovano je posmatranje sa šetališta bazena u naselju Bregovi. Pored osmatranja Mjeseca koji je bio visoko na nebu i pružao divnu sliku u novom teleskopu Celestron Nexstar 8SE, zainteresovani su imali priliku baciti pogled na tri planeta, Veneru, Mars I Saturn koji je po mišljenju većine bio najljepši osmatrani objekt, sa svojim prstenovima, smeđim ekvatorijalnim pojasom i dva sjajnija satelita. Posmatrači su bili informisani o zanimljivostima vezanim za ova tri planeta, kao i o raznim temama iz područja astronomije i srodnih nauka koje su interesovale prisutne." 

Na kraju važno je istaknuti da je Trebinjsko Astronomsko Udruženje bilo jedino u širem regionu, od oko 30-ak astronomskih društava, koje je sudjelovalo u ovoj globalnoj akciji popularizacije astronomije.

[gallery link="file" order="DESC"]