GLAS SRPSKE - Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske Slavko Vučurević najodgovorniji je za neefikasan rad tog odbora u 2011. godini, što je Srpskoj i njenim stanovnicima prouzrokovalo gubitak od nekoliko stotina miliona maraka.

Slavko Vucurevic

Navedeno je to u analizi rada Odbora u 2011, koju je uradio Centar za humanu politiku iz Doboja.

- Da su Vučurević i ostali članovi Odbora radili kako je trebalo, bio bi spriječen gubitak više od 100 miliona KM na javnim nabavkama, a bilo bi naplaćeno i nekoliko stotina miliona maraka nenaplaćenih javnih prihoda iz nadležnosti Poreske uprave i drugih javnih institucija - stoji u analizi Centra.

Navedeno je i da je Vučurević odgovoran za to što nije ostvarena ušteda od najmanje deset miliona KM na troškovima službenih putovanja, automobila, telefona i honorara, kao i za to što nije spriječen gubitak nekoliko desetina miliona KM po osnovu neopravdanih gubitaka na elektrodistributivnoj mreži.

- Vučurevićeva odgovornost je i u tome što sjednice Odbora zakazuje samo jedan čas prije skupštinskog zasjedanja, što ne planira više vremena za ozbiljnu raspravu o revizorskim izvještajima. Vučurević nije obezbijedio izvršavanje usvojenih zaključaka - navodi se u analizi.

Centar za humanu politiku analizirao je svih 13 održanih sjednica Odbora, njihovo vrijeme zakazivanja i trajanje, broj razmatranih revizorskih izvještaja, broj usvojenih zaključaka, prisustvo na sjednicama, kao i broj diskusija članova Odbora.

Predsjednik Centra Momir Dejanović kaže da se od Vučurevića očekivalo da će unaprijediti rad Odbora, s obzirom na to da dolazi iz opozicione PDP “željne dokazivanja”.

- Vučurević prilagođava sebi termine održavanja sjednice. On bi trebalo da, umjesto dva ili tri dana, u Banjaluci provede najmanje deset dana mjesečno. A za ta dva-tri dana rada on prima oko 4.000 KM - kaže Dejanović.

Vučurević je odbacio sve navode iz analize i kaže da se u svom radu držao nadležnosti koje proizlaze iz Zakona o reviziji javnog sektora, Poslovnika NSRS i Poslovnika o radu Odbora.

- Dejanović se naljutio na nas jer je htio da organizuje nekakvo savjetovanje, a Odbor je to prihvatio, pa odbio. On sve to radi po nečijem nalogu - kaže Vučurević.

Odbacio je i tvrdnje iz analize da su on ili Odbor odgovorni za bilo kakav gubitak, dodajući da o terminima sjednica odlučuju svi članovi odbora. Kaže da nije tačno da je njegova plata 4.000 KM.

Zaključci

U analizi Centra za humanu politiku piše da nije izvršen nijedan doneseni zaključak Odbora o praćenju preporuka i otklanjanju nepravilnosti utvrđenih revizorskim izvještajima.

- Uopšte nisu izvršeni ni zaključci Odbora da se ispune najčešće revizorske preporuke koji se ponavljaju kod revidiranih subjekata, zatim da se izmijene Zakon o izvršenju buyeta za 2012. godinu i Zakon o poreskom sistemu, te da se uspostavi efikasniji mehanizam nadzora potraživanja i prihoda po ugovorima sa koncesionarima - stoji u analizi. (GLAS SRPSKE)