TREBINJSKO PORODILIŠTE – Manje beba, svaki peti par ima problem steriliteta

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 09. 11. 2016. - 10:16h

U trebinjskom porodilištu u ovoj godini rođeno je 289 beba, što je za 17 manje u odnosu na isti period prošle godine, a svaki peti par ima problem steriliteta, rekao je Srni načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje Srdan Lugonja.

bebe porodiliste

Poredeći broj porođaja u posljednjih pet godina, Lugonja kaže da je evidentno da je svake godine sve manje beba, navodeći da je prošle godine, kada ih je rođeno 355, bilo 115 mališana manje u odnosu na 2010. godinu.

„Porodilje dolaze sa područja Ljubinja, Trebinja, Bileće i Berkovića“, kaže Lugonja i dodaje da se ne može govoriti o tačnom broju novorođenih beba, s obzirom da iz Berkovića jedan broj porodilja odlazi u nevesinjsko porodilište, dok se Gačanke, ali i neke od žene iz Trebinja porađaju u Foči, gdje je broj poroda za 100 veći u odnosu na prethodne godine.

Lugonja kaže da najviše ima prvorođenih i drugorođenih beba, dok je blizanačkih trudnoća od 2010. godine u prosjeku na godišnjem nivou bilo šest.

„Prvorotke su nam, uglavnom, dobi od 28 do 34 godine. Živimo u vrijeme kada se sve kasnije stupa u brak što je i jedan od razloga što svaki peti par ima problema da ostvari reproduktuvnu funkciju“, ističe Lugonja.

On napominje da nije zabilježen nijedan slučaj smrtnosti beba, ali da je znatno povećan broj carskih rezova, dodavši da nekada ljekari procijene da je potreban, nekada rodbina insistira, a postoji i jedan broj trudnoća poslije dugogodišnjeg striliteta zbog čega ljekari ne žele da rizikuju.

„Ljekari su pod velikim pritiskom, jer porodilja i rodbina često zahtijevaju da se porod izvrši carskim rezom iako mi mislimo drugačije“, kaže Lugonja i dodaje da to nije intervencija bez rizika i da carski rez nosi svoje komplikacije.

Osvrćući se na broj abortusa, Lugonja ističe da su u dosadašnjem periodu ove godine bila 22 legalna prekida trudnoće, dok se prošle godine taj broj popeo na 38.

„Najčešće se radilo o ženama koje ne planiraju da imaju više djece. Imaju dvoje, troje i ne žele više, dok je manji broj onih koje dolaze prvi put“, kaže Lugonja i dodaje da nema malonjetnica, s tim da je i ovo nesiguran broj, jer se abortusi rade i u drugim centrima.

Kao razlog za abortus, neke od tih žena navode i lošu materijanu situaciju, nezaposlenost supružnika.

„Nastojimo da ih ubijedimo da to ne čine i uspijemo kod svake četvrte, pete žene, ali mi tu ništa više ne možemo da uradimo, jer je zakon na njihovoj strani i one mogu legalno da urade prekid trudnoće do desete nedjelje“, kaže Lugonja.

TAGOVI:

Komentari

Trebinjsko porodiliste ima manje beba a ne Trebinje jer se u tekstu lijepo kaze da neke porodice iz TB odlucuju da se porodjaj obavi u Foci gdje 100 beba vise rodjeno.Naslov je pogresan.Evo citata:“U trebinjskom porodilištu u ovoj godini rođeno je 289 beba, što je za 17 manje u odnosu na isti period prošle godine“ a onda nastavlja u tekstu „da se ne može govoriti o tačnom broju novorođenih beba, s obzirom da iz Berkovića jedan broj porodilja odlazi u nevesinjsko porodilište, dok se Gačanke, ali i neke od žene iz Trebinja porađaju u Foči, gdje je broj poroda za 100 veći u odnosu na prethodne godine.“

Jednostavno se ovaj smuseno izrazavao jer se ne zna izrazavati niti zna sta je statistika pa ste i vi tako prenjeli da se ne zna ko pije ko placa.Takodje ova cifra od 115 manje beba od prije 6 god nema veze sa mozgom jer bi to onda znacilo da ni obdanista ne bi imala sta da rade a hvala Bogu ima 4-5 vrtica u TB.Jedne godine moze da se rodi manje a sljedece se to nadoknadi i to tako ide.100 djece manje bi bilo puno i za cijelu Hercegovinu a ne za Trebinje.Ovaj sto ovo prica je kompletna budala koja se ne zna ni izrazavati.Nekad su svi isli da se poradjaju u Trebinje sad ljudi imaju Nevesinje ili se spreme pa u Focu jer znaju da ce dobiti bolje uslove eto zasto ima manji br u Trebinjskom porodilistu.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja