Hodocasnici 1-min.jpg

Neven Tuševljak iz Istočnog Sarajeva jutros je iz Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija, krenuo svetiteljevim putevima do manastira Ostrog.

On će pretrčati oko 120 kilometara do ove svetinje u Crnoj Gori, gdje će se na praznik svetitelju pokloniti njegovim moštima.

Svi koji žele da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji mogu kupiti kilometre koje pretrči, odvojiti onoliko novca koliko žele i mogu.

Neven kaže da već nekoliko godina trči humanitarni ultramaraton za pomoć svima kojima je potrebna, ali da mu je velika želja bila da trči putem Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog. 

„Drži me vjera u Hrista i pravoslavlje i zato ovo radim. Pravoslavna vjera je vjera ljubavi i pomaganja. Ne možemo postojati kao jedinka, smisao života je pomagati drugima i tako se truditi da se zadobije Carstvo Božije“, istakao je Tuševljak.

Hodocasnici-min.jpg

Neven je do sada trčao iz Istočnog Sarajeva do Banja Luke i Bijeljine, kako bi pomogao oboljeloj djeci.

Njemu se kroz Popovo polje danas pridružila i Sanja Bjelanović iz Trebinja, koja je pretrčala oko 19 kilometara, i sa maratoncem i humanistom dotrčala do Sabornog hrama.

„Danas mi je srce puno, željela sam da makar malo učestuvujem u ovom divnom i humanom gestu, da trčim putem kojim je prolazio Sveti Vasilije“, rekla je ona. 

Aljoša Slavić iz Fondacije Sveti Vukašin je istakao da ovaj humani gest znači mnogo Fondaciji i pokazuje da je njen rad prepoznat, ne samo u Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, nego i šire.

„Ljudi nam se javljaju putem društvenih mreža i na druge načine i žele da kupe kilometre koje Neven pretrči. Javljaju se i lično Nevenu i onima koji ga prate. Svi koji žele da učestvuju u ovoj akciji dobro su došli“, poručio  je Slavić.