HERCEG-NOVI - Kulturna manifestacija "Trg od ćirilice", koja će početi 1. avgusta na Trgu hercega Stjepana u Herceg Novom, biće posvećena hiljadugodišnjici upokojenja Svetog Jovana Vladimira, stogodišnjici Mojkovačke bitke i sedamdesetogodišnjici Udruženja književnika Crne Gore i časopisa "Stvaranje".

herceg novi

"Trg od ćirilice" je kulturna manifestacija koja će trajati mjesec dana, a u okviru koje će biti organizovan sajam knjiga, promocije, predavanja, izložbe, muzički programi, pozorišni komadi sa ciljem očuvanja duhovnosti, jezika, kulture i ćirilične pismenosti u Crnoj Gori.

"Pokretačka ideja za organizovanje `Trga od ćirilice` jeste u biti izjave mitropolita Amfilohija da onaj ko prekida i zatire svoje pamćenje i živu stvaralačku vezanost za pretke, taj se kao sasušena grana lišava njihovog životnog soka i soja i na kraju otkida od plemenitog korijena njihovog", rekao je direktor izdavačke kuće "Svetigora" i predsjednik Upravnog odbora "Trga od ćirilice" Radomir Nikčević.

Programom "Trga od ćirilice" predviđeno je da na prostoru od oko 100 metara kvadratnih budu izložene knjige na glavnom hercegnovskom Trgu belavista, pored Crkve Svetog Arhangela Mihaila.

Na izložbenom prostoru u okviru galerije "Freska" biće izložene slike, ikone, manastirsko rukodjelje i djela samostalnih izlagača. Tu će biti organizovane promocije knjiga, gostovanje crkvenih i drugih horova, koncerti, predavanja, dečiji programi, promocije časopisa i druge periodike, prikazivanje filmova, kao i televizijski prenosi ovih događaja i pravljenje kataloga.

U programima Manifestacije učestvovaće 400 stvaralaca iz svih oblasti umjetnosti iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, iz Albanije, Rusije, Bugarske, Rumunije.

"Trg od ćirilice" biće svečano otvoren 1. avgusta promocijom "Svetigorine" knjige "U spomen i slavu Svetoga Jovana Vladimira", a povodom velikog jubileja hiljadugodišnjice Svetog Vladimira, o kojoj će govoriti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i drugi.

Organizatori manifestacije su Mitropolija crnogorsko-primorska, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženja izdavača i knjižara.