Knjiga promocija car dusan zivojin misic2.jpg

U Muzeju Hercegovine održana je promocija dvije knjiga psihijatra i psihoterapeuta Aleksandara Misojčića – „Grad” i „Čovek po meri šinjela”, koje su psihobiografije istorijskih ličnosti, cara Dušana i vojvode Živojina Mišića, napisane sa dva različita pristupa.

Prema riječima autora, knjige nose dva različita emocionalna tona jer kad se piše o caru Dušanu ne može se sakriti zadovoljstvo, proba se napraviti kontinuitet koji je jako važan i možda nije iskorišćena prilika koju je donio bljesak jednog vanrednog pojedinca.

"Ali se možemo osloniti na ono što nam je u kolektivnom identitetu ostavio car Dušan. S druge strane, vojnik, Živojin Mišić, 'Čovek po meri šinjela', rodio je sasvim drugu emociju. Čovjek sam koji nije iz Valjeva, nemam djeda koji je prešao Albaniju, a više sam od pola knjige napisao sa suzama u očima. Ako postoji kolektivno nesvjesno, pojam koji je Jung ustanovio, onda to kolektivno nesvjesno u nama lik Živojina Mišića veoma lako budi", rekao je Misojčić.

Autor kaže da je čitajući istorijsku knjigu Vladimira Ćorovića (koji je uzgred napisao da je to bio period malodušnosti srpskog cara) njega kao psihijatra taj detalj zagolicao. Stvorila se klica radoznalosti da traga i da proba opisati karakter cara Dušana.

"Što se tiče Živojina Mišića, on je iza sebe ostavio kapitano djelo koje se zove 'Moje uspomene' i to je njegova biografija. To je za psihobiografa grumen zlata. Zamislite da jedan ostarjeli vojnik u bolesničkoj postelji po sjećanju piše o svom životu. To je prilika koja se nije dala propustiti, nevezano šta je taj čovjek ostavio iza sebe. Knjiga o caru Dušanu mi je iziskivala više vremena jer je trebalo dosta podataka iz vremena u kome je on živio. Ne može se pisati psihobiografija ako se ne upozna istorijski trenutak u kome su ti ljudi živjeli", istakao je Misojčić.

Knjiga promocija car dusan zivojin misic1.jpg

Okosnicu za knjigu o Živojinu Mišiću je njegova biografija "Moje uspomene", a Misojčiću je drago što je upoznao potomke porodice Mišić.

"Posebne emocije su kad se uđe u kuću Mišića i vide se porodične slike i čuju anegdote koje ne mogu da se nađu u knjizi. To je bio emotivniji, ali lakši zadatak od zadatka da prikupim dovoljno podataka o životu cara Dušana", jasan je Misojčić.

Tanja Peternek Aleksić, novinar i voditel, naglasila je da su knjige „Grad” i „Čovek po meri šinjela” značajne jer nas vraćaju nekim starim vrijednostima.

"Živimo u vremenu u kome je moralni kodeks pod znakom pitanja, u kome se olako nekim kriterijuma i vrijednostima nosimo, a pričamo o dva velika čovjeka. Jedan je bio vladar, a drugi vojnik. Oba su iskazivala dozu hrabrosti, iskrenosti, otvorenosti, brinuli o domovini više nego o svojim sinovima", objasnila je Peternek-Aleksić.

O knjigama je govorio i dr Časlav Hadži Nikolić neuropsihijatar, a izvode iz knjige čitala je glumica Tamara Aleksić.