Promocija2.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinje sinoć je promovisan kuvar SLASNA AVANTURA KROZ ČETIRI GODIŠNJA DOBA, autora dr Veljka Mijuškovića.

„Zbirka predstavlja ličnu selekciju jela, bez obzira na to da li pripadaju nacionalnoj ili međunarodnoj kuhinji. Obuhvata slatka i slana jela, nutrocionistički izbalansirana, danas moderna jela, kao i tradicionalne, neodoljive gurmanluke, energetske bombe. Za svako godišnje doba data je selekcija jela koja tipično za njih vezujemo, uz posebne ideje za serviranje. Izdanje sadrži oko 200 fotografija u koloru“, istakao je Mijušković.

Autor je naglasio da se u kuvaru nalazi i rubrika "Ako niste znali" koja sadrži zanimljive priče koje su svojstvene podneblju iz kojeg dolazi jelo, njegovo porijeklo koje se mijenjalo kroz istoriju.

Zanimljiva je priča o kroasaniima koji su nastali u Beču, Karađorđevoj šnicli, ali prema autoru najznačajnija je priča o tome kako je nastalo ime za Vasinu tortu.

"Ovaj desert karakteriše srpsku kuhinju. Ona je nastala u Paraćinu početkom prošlog vijeka kada je trgovcu Vasu koji je paraćinski zet supruga bila trudna i ona je bila suočena sa smrću. On je u Beču pronašao najbolje ljekare, platio ih i oni su uspjeli da mu spasu ženu i dijete. U njegovu čast punica je napravila tortu i nazvala je njegovim imenom", jasan je Mijušković.

Promocija1.jpg

Mijušković je kreator sadržaja i menadžer Instagram food blog brenda u domenu micro-influencing-a mijus.co.

Dr Veljko M. Mijušković profesor je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih stipendija, priznanja i prestižnih nagrada za postignute uspjehe i ostvarenja. (Ko)autor je pet stručnih knjiga (udžbenika/monografija), više od stotinu naučno-istraživačkih radova objavljenih u renomiranim domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima radova sa konferencija.

Predavač je i prevodilac za engleski i španski jezik. Autor je romana „Pre nego đavo dođe po svoje“.